Vastentijd 2018: de uitdagingen

Elk jaar opnieuw is de vastenperiode – de zes weken voorafgaand aan Pasen – een tijd om tot bezinning te komen, om rust te vinden, om stil te staan bij en leren content te zijn met wat je hebt, om eens terug te blikken op waarom je goede voornemens twee weken into het nieuwe jaar alweer om zeep waren, én ze eventueel terug op te pikken.
Er gaan verschillende initiatieven op, voor het geval je op zoek zou zijn naar een uitdaging of een aanzet tot een gezonder leven.
De Vasten beginnen dit jaar op 14 februari en Pasen is op 1 april.

Veertig dagen zonder suiker

Dit sluit aan bij de Vasten zoals ik ze als kind leerde kennen. Mijn grootouders gaan op Aswoensdag een kruisje halen en snoepen dan veertig dagen niet. Mijn grootvader weigert zelfs de gateau op de verjaardag van mijn zus.
Ik deed begin 2016 van leven zonder suiker, en ben sindsdien al meerdere keren ‘afgekickt’ maar suiker is mijn verslaving en ik weet dat ik daar nooit helemaal vanaf zal raken. Ik probeer niet meer om volledig cold turkey te gaan, maar met mate eten – álles met mate – is ook een uitdaging. Voor zij die het toch graag eens willen proberen, al is het maar om het ongelooflijke effect op uw lichaam en uw hoofd te ervaren, verzamelde ik hier enkele tips en misverstanden. Want echt, suiker is slécht en dat besef je pas als je ermee stopt.

Tournée Minérale

Tournée Minerale (Stichting tegen Kanker en De Druglijn)

Eén maand lang geen alcohol, dat is de opzet van deze uitdaging. Na de feestdagen heeft iedereen wel behoefte aan ‘minder’ en ik heb al zoveel goeds gehoord over de effecten als je een tijdje geen alcohol drinkt, dat ik zeer in de verleiding ben om mee te doen. Er sluipt immers stiekem redelijk wat alcohol binnen in ons dagdagelijks leven, zelfs als we niet naar een feestje moeten of op restaurant gaan, want wij trekken thuis al eens een fles wijn open voor ons tweetjes, of een fles champagne als we daar zin in hebben. Ook in mijn omgeving is het erg normaal om als aperitief of bij het eten alcohol te nuttigen (en word je dikwijls zelfs scheef bekeken als je dat níet doet) – en chips met een glas water dat smaakt dus niet hé. Weinig restaurants bieden goede alcoholvrije alternatieven aan. Ik kan me voorstellen dat deze challenge dus niet zo evident is als op het eerste zicht wel lijkt.
Voor mij zou hieraan deelnemen bovendien een extra duwtje in de rug zijn om terug vaker bob te spelen en dus vaker met de auto te rijden. En ik ben stiekem benieuwd hoeveel opmerkingen ik ga krijgen in de trant van “maar één glasje kan toch geen kwaad” en hoe vaak ik een tof alternatief ga aangeboden krijgen. Een goed excuus om regelmatig uit eten te gaan en dit ten volle te testen!
Strikt genomen loopt deze actie niet tijdens de vasten, maar wordt er op 1 februari gestart – vandaag dus. Je kan individueel meedoen, of je inschrijven als team met collega’s of vrienden via de website van Tournée MinéraleEn wil je nog iets bijdragen aan een goed doel, dan kan je via Tournée Minérale ook doneren aan Stichting tegen Kanker.

try vegan

Try Vegan

Na het succes van Easy Vegan November en als alternatief voor Dagen Zonder Vlees (wat dit jaar helaas niet wordt georganiseerd), komt EVA vzw met Try Vegan, in een nieuwe poging om mensen de verrassend gevarieerde plantaardige keuken te laten leren kennen. Plantaardig eten draagt immers bij aan het milieu en aan het dierenwelzijn. Zelf ga ik meedoen in de hoop net als in november een heleboel tips en vooral lekkere recepten in mijn mailbox te krijgen, want inspiratie opdoen voor in de keuken is altijd mooi meegenomen. Om in te schrijven of meer te lezen over deze challenge, kan je hier terecht.

40 dagen bloggen

40 dagen bloggen

Jawel! Net als vorig jaar zette Kathleen van Verbeelding een blogchallenge op poten, waarbij het de bedoeling is dat je veertig dagen lang elke dag een blogpost de wijde wereld instuurt. *slik* Kathleen zorgt voor thema’s en blogonderwerpen en schema’s en al. Ik heb me, net als vorig jaar, ingeschreven, maar net als vorig jaar doe ik het vooral om inspiratie op te doen, niet om effectief elke dag te gaan bloggen. Ik vind mijn tempo van drie blogposts per week voldoende. Inschrijven voor #40dagenbloggen kan hier.

Welke betekenis heeft de vastentijd voor jou? Doe jij mee aan een challenge?

12 gedachtes over “Vastentijd 2018: de uitdagingen

 1. Ik doe mee met 40 dagen bloggen, al weet ik nu al dat het niet gaat lukken. Ik doe eerder mee om een gewoonte te proberen kweken om drie keer per week iets te posten. Als dat lukt, ga ik al heel blij zijn.

  Like

 2. Van dit lijstje doe ik enkel mee met 40 dagen bloggen, al weet ik nu al dat de kans heel groot is dat dat niet gaat lukken. Maar dat maakt ook niet uit, ik bekijk het meer als een manier om misschien eindelijk een paar van die oneindige lijst drafts uit te werken en te publiceren:-)

  Tournée Minérale vind ik op zich zeker wel een goed initiatief, maar aangezien ik zo zelden alcohol drink, vind ik het niet nodig het 40 dagen volledig te schrappen (wat niet wegneemt dat het evengoed kan dat ik het toch even lang niet drink). Wel grappig dat jij het vooral als duwtje in de rug ziet om meer auto te rijden 🙂 Succes ermee alleszins als je deelneemt!

  Voor Try Vegan heb ik mij ook ingeschreven, al is dat vooral om inspiratie op te doen. Heb dit jaar als “voornemens” een paar thema’s uitgekozen en in de maand dat de focus op “gezond eten” zal liggen, is de kans groot dat ik én suikervrij én vaak vegan ga eten. Komt dus nog wel 🙂

  Like

 3. Ik doe mee aan de 40 dagen bloggen, ik wilde eens een andere uitdaging maar ik weet er geen. Want ik eet al 3,5 jaar geen suiker, ik eet zo goed als altijd vegan en ik drink sinds begin november geen alcohol meer 😀

  Like

  1. Helaas is #ouderzonden enkel voor ouders, wat ik wel jammer vind, allez niet het feit dat ik geen kinderen heb, maar wel dat ik dus niet kan meedoen 😀 Ben benieuwd naar je postjes!

   Like

 4. 40 dagen zonder suiker… niks voor mij!!! Het lukt mij al niet om mij te houden aan mijn voornemen om geen suikers te eten in de week. Komt wel goed… eens alle drukte hier voorbij is en ik terug wat rust gevonden heb.
  Dagen zonder alcohol… ik denk sowieso al weinig alcohol dus echt een challenge is dit niet voor mij.

  Like

 5. Voor mij is de ene uitdaging te moeilijk (40 dagen bloggen), de andere te gemakkelijk (tournée minerale), vegan eet ik sowieso al meestal (al doe ik wel mee met try vegan, uit sympathie en voor extra inspiratie). En afkicken van suiker deed ik ook al een paar keer, met redelijk succes – al blijf ik wel vatbaar voor de verleiding van suiker. Iemand vertelde me onlangs dat ik dan eens een volledige detox zou moeten proberen, dus ook geen fruit en geen suikerhoudende groenten (wortels bv,..) en waarschijnlijk zullen veel koolhydraten dan ook wel niet mogen.. dat zou in elk geval een stevige uitdaging zijn, maar ik vrees in dat geval voor mijn mentale gezondheid.

  Like

 6. Voor 40 dagen bloggen heb ik me ingeschreven, maar ik ga niet meer zo zot zijn als vorig jaar. Een beetje ‘bezinnen’ ga ik doen, en ook eens proberen foert te zeggen aan al de rest en een beetje aan mezelf denken, want dat is ook nodig…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s