Met 36 (zesendertig!) pompoenen in huis moet er al eens pompoen gegeten worden ook. Gelukkig is het een groente waar je het van binnenuit heerlijk warm van krijgt: een echte herfstgroente, rijk aan koolhydraten, en nog lekker ook. In soep, geroosterd of in stoofpotjes: zo eet ik ze het liefst. Vandaar dit stoofpotje met pompoen!
Ingrediënten voor een stoofpotje voor vier personen
- 500g pompoen – ik gebruikte een butternut maar het gaat natuurlijk ook met andere soorten
- 2 flinke handen vol diepvrieserwtjes
- 250g spruitjes
- 1 dikke rode ui
- 3 dikke teentjes look
- 500g gehakt
- kruiden: 2tl komijn, 2tl paprikapoeder, kleine tl kaneel, kleine tl nootmuskaat
- een blik of fles tomatenblokjes (400-600g)
- 50ml whiskey
Bereiding (1 uur)
- Schil de pompoen en snijd in blokjes.
- Heb je teveel? Die blokjes kan je invriezen voor later, of je maakt er lekkere pompoensoep mee!
- Leg de blokjes even opzij.
- Snipper de ui fijn en stoof op een middelmatig vuur in een pot met antiaanbaklaag, met een flinke scheut olijfolie. Doe hier de kruiden bij.
- Maak de lookteentjes schoon en pers ze bij de ajuin in de pot.
- Roer af en toe en bak tot de ajuin glazig is.
- Voeg het gehakt toe, kruid af met peper en bak rul.
- Intussen maak je de spruitjes schoon, en halveer je ze.
- Wanneer het gehakt gaar is, voeg je de pompoenblokjes en de halve spruitjes toe.
- Roer om en laat tien minuten stoven.
- Doe er dan de tomaten bij, en de whiskey. Kruid af met peper.
- Laat een half uurtje pruttelen, maar roer af en toe en prik eens in de groentjes: wanneer de pompoen zachter wordt, voeg je de erwtjes toe, rechtstreeks uit de diepvries.
- Vijf minuten later is het eten klaar om te serveren! Mispak u niet aan de hoeveelheden: pompoen en gehakt zijn beide goede maagvullers.
Gebaseerd op dit (veganistische) recept.
Meer recepten met pompoen? Die vind je hier.