Recept: warm stoofpotje tomaat-pompoen

Met 36 (zesendertig!) pompoenen in huis moet er al eens pompoen gegeten worden ook. Gelukkig is het een groente waar je het van binnenuit heerlijk warm van krijgt: een echte herfstgroente, rijk aan koolhydraten, en nog lekker ook. In soep, geroosterd of in stoofpotjes: zo eet ik ze het liefst. Vandaar dit stoofpotje met pompoen!

Ingrediënten voor een stoofpotje voor vier personen

  • 500g pompoen – ik gebruikte een butternut maar het gaat natuurlijk ook met andere soorten
  • 2 flinke handen vol diepvrieserwtjes
  • 250g spruitjes
  • 1 dikke rode ui
  • 3 dikke teentjes look
  • 500g gehakt
  • kruiden: 2tl komijn, 2tl paprikapoeder, kleine tl kaneel, kleine tl nootmuskaat
  • een blik of fles tomatenblokjes (400-600g)
  • 50ml whiskey

butternut

Bereiding (1 uur)

  • Schil de pompoen en snijd in blokjes.
  • Heb je teveel? Die blokjes kan je invriezen voor later, of je maakt er lekkere pompoensoep mee!
  • Leg de blokjes even opzij.
  • Snipper de ui fijn en stoof op een middelmatig vuur in een pot met antiaanbaklaag, met een flinke scheut olijfolie. Doe hier de kruiden bij.
  • Maak de lookteentjes schoon en pers ze bij de ajuin in de pot.
  • Roer af en toe en bak tot de ajuin glazig is.
  • Voeg het gehakt toe, kruid af met peper en bak rul.
  • Intussen maak je de spruitjes schoon, en halveer je ze.
  • Wanneer het gehakt gaar is, voeg je de pompoenblokjes en de halve spruitjes toe.
  • Roer om en laat tien minuten stoven.

stoofpotje met pompoen

  • Doe er dan de tomaten bij, en de whiskey. Kruid af met peper.
  • Laat een half uurtje pruttelen, maar roer af en toe en prik eens in de groentjes: wanneer de pompoen zachter wordt, voeg je de erwtjes toe, rechtstreeks uit de diepvries.
  • Vijf minuten later is het eten klaar om te serveren! Mispak u niet aan de hoeveelheden: pompoen en gehakt zijn beide goede maagvullers.

Gebaseerd op dit (veganistische) recept.

Meer recepten met pompoen? Die vind je hier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s