Voor u getest: wasbaar maandverband

Beste mannen die hier zouden meelezen: dit wordt een vrouwenpostje, dus klik gerust weg en kom later nog eens langs. Dank u en heel graag tot ziens!
Eén van de dingen die veel afval veroorzaken hier in huis, zijn mijn maandstonden. We moeten daar niet omheen draaien: maandverband is een enorme vervuiler, punt. En hoewel ik het een beetje vies vind om erover te schrijven, gaan we dat toch doen, want zelf heb ik uiteraard het internet afgeschuimd naar tips. Voor de groene vrouw zijn er enkele alternatieven op de markt, zoals wasbaar maandverband en menstruatiecups.

Menstruatiecup: niet voor mij

We beginnen direct met hetgeen ik overal zag opduiken en mij de bibbers bezorgde. Deze cup moet je namelijk vaginaal inbrengen en vangt zo je bloed op – een beetje zoals een tampon, alleen wordt het bloed niet opgezogen, maar opgevangen in de cup, die je om de zoveel tijd moet leeggieten en schoonspoelen. Je komt ze steeds vaker tegen online, maar ik dacht “allez nu, wie gebruikt dat in godsnaam, zo’n gedoe?!” Tot ik irl iemand tegenkwam die fan is. Ja echt. Het is naar het schijnt veel gemakkelijker, veel hygiënischer en veiliger dan maandverband. Maar ik was nooit een tampongebruiker en het idee dat er iets niet-menselijks een ganse dag in mijn lijf moet zitten – dat is een iii-gevoel waar ik me voorlopig niet overheen kan zetten.

Wasbaar maandverband: de test

Dus kwam ik uit bij het enige andere alternatief: wasbaar maandverband. Via de webshop van Tante Rosa, gespecialiseerd in alles wat met de intieme hygiëne te maken heeft, bestelde ik enkele proefpakketjes. Het was niet goedkoop, dus begon ik met inlegkruisjes, nachtverband en een pakketje gewone maandverbanden. (Wat je op de foto hieronder ziet, was goed voor 80 euro inclusief verzending. Maar goed, in principe gaan ze járen mee, in tegenstelling tot een pak Always van 10 euro waar ik nog geen twee maanden mee doe.)

wasbaar maandverband

3x voorwassen

Vooraleer je ze kan beginnen te gebruiken, moet je ze een aantal keer wassen om het maximale absorptievermogen te garanderen. Dus eer ik ze voor het eerst kon proberen, waren er al enkele weken gepasseerd want zoveel wasjes draai ik nu ook weer niet. Wat meteen opviel, was hoe superzacht de maandverbandjes van Charlie Banana waren. Wauw. Wel wat anders dan de ruwe oppervlaktes van een wegwerpmaandverband!

Wasbare inlegkruisjes

De inlegkruisjes werden veelvuldig gebruikt, om alvast te wennen. Zowel de inlegkruisjes van MaM als het iets grotere formaat van Imse Vimse kocht ik als test. Het is aanpassen: de drukknoopjes voel ik als ik op de fiets zit (ook al beweert de omschrijving misschien van niet) en wanneer ik een niet-nauwaansluitende slip draag, dan verschuiven ze erg makkelijk, want anders dan bij wegwerpmaandverband zit er natuurlijk geen kleefstrip aan.

Wasbaar maandverband

Pas na enkele maanden durfde ik de stap te zetten naar de maandverbanden zelf. Ik gebruik al vijftien jaar Always dus je kan gerust zeggen dat ik een gewoontedier ben. Ik ben als de dood voor ‘accidentjes’; dat is me als onzekere tiener vaak genoeg overkomen. Opnieuw doet een netjes aansluitende slip z’n werk dus alles bleef goed zitten. Maar dan: het uitwasmoment. My god. Nope. Gaan we niet meer doen. Bovendien gebruik ik de badkamer niet alleen en er zijn bepaalde dingen die ik niet met mijn huisgenoot het lief wil delen. Snapt ge?

Wasbaar maandverband onderweg

En hoe zit dat met het gebruik van wasbaar maandverband als je niet thuis bent? Je kan een soort tasje kopen online, waarin je zowel de propere als de gebruikte verbandjes kan bewaren als je onderweg bent, zodat je ze later thuis kan uitwassen. Vind ik precies een ongemakkelijke gedachte dus heb ik zelf nog niet gedaan.

Witter dan wit?

Dan komt het wasmachinemoment. Volgens de instructies moet je de verbandjes uitspoelen en laten weken in koud water vooraleer je ze wast, omdat warm water de eiwitten in het bloed doen stollen en je het bloed er dan niet of slecht uit krijgt. Ik vermoed dat het hier ergens mis gaat bij mij, want de verbandjes zijn nooit meer hagelwit geworden. En dat is jammer. Gelukkig had ik ook enkele niet-witte modelletjes gekocht.

Conclusie van de test: wasbaar maandverband, iets voor mij?

Nee. Ik vind het uitspoelen te veel gedoe (en vooral: bloed overal) en voel me nog het meest op mijn gemak met een Alwayske tussen mijn benen, dank u. De inlegkruisjes van MaM ga ik wél blijven gebruiken; ze zijn klein, makkelijk, comfortabel en irriteren niet. I like.

Wat doe jij om die typische vrouwelijke-hygiëne-afvalberg te verkleinen?

Deze post werd op geen enkele manier gesponsord en is 100% mijn eigen mening.

22 gedachtes over “Voor u getest: wasbaar maandverband

 1. OMG… ik wist niet dat zoiets bestond! Met mijn spiraal heb ik geen maandelijkse lasten meer, maar dit zou ook niet voor mij zijn. Voor zover ik mij herinner had ik met momenten felle bloedpartijen… dat zou nogal een boeltje geweest zijn om uit te wassen.

  Like

 2. Ik gebruik dit nu een 3-tal jaar maar ik vind het een gedoe om ze schoon te maken en ik krijg ze niet helemaal proper. Ik woon alleen en kan ze constant laten liggen in een emmer maar dat gaat ruiken. Plus in de zomer zijn er een paar beginnen schimmelen… Ik overweeg zo’n een cup te proberen maar ik heb hetzelfde probleem als jou.

  Like

 3. Ik sluit mij aan bij Flavie! Ik heb zeker al bijna dertig jaar een spiraal, van na de geboorte van mijn zoon. En ik heb sindsdien geen maandverband meer nodig! Dat is nog de grootste besparing! Geen afvalberg, en geen geknoei in de badkamer. Ik vind die wasbare dingen eigenlijk een beetje voorhistorisch. Of je moet ze alleen thuis gebruiken. Ik zou eerlijk gezegd niet met een bebloed doekje in mijn handtas moeten rondlopen, het idee alleen al.
  Wasbare luiers idem. Maar heel goed om thuis te gebruiken. Mijn schoondochter gebruikt dat en is daar heel tevreden mee. Ellie heeft ook nooit geen rode billetjes of uitslag gehad. Maar als ze op stap gaan nemen ze toch wegwerpluiers mee.

  Like

  1. “Voorhistorisch” dat is eigenlijk het juist woord. Ik voelde me ook efkes zo’n middeleeuwse vrouw met onderrokken en al 😀 Maar zo’n spiraal nee, ik moet er niet van weten, bovendien kan je dan nog altijd je maandstonden krijgen, dus dat is geen garantie 🙂 Zal wel gewoon wachten op mijn menopauze om groen te doen…

   Like

 4. ik ben ook geen fan van die spullen.
  Heb het eens geprobeerd toen ik in hoge nood was ( heb ook een spiraal maar ik ben 1 van de uitzonderingen die wel maandelijks er blijft mee zitten)
  Mijn zus had enkel wasbare in huis . comfortabel zat het wel maar
  heb deze nadien gewassen en kreeg die ook niet wit meer dus heb deze stiekem nooit durven terug geven.

  de cup is een ander verhaal. deze had ik zelf aangekocht omdat het mij wel iets leek .. en voor mij werkte dit wel tot ik deze op het werk moest vervangen..
  ik ga jullie de details besparen maar een boeltje is licht uit gedrukt . Dus die is die avond recht de vuilbak in gevlogen !

  Like

  1. Misschien dat dat ook went hé het gebruik van zo’n cup, ik hoor er toch veel goeds over, maar neenee, niks voor mij, stel u voor, op ’t werk in dat klein pombakske en o een houten vloer, dat komt ni goe 🙂

   Like

 5. Ik heb al eens een menstruatiecup geprobeerd maar was die na een paar uur kwijt en geen enkel idee waar die naar toe is… Wasbaar maandverband heb ik ook in huis maar net als jij zie ik er tegenop om die te wassen. Voor de rest eigenlijk nog geen nadelen van ondervonden.

  Like

 6. Fijn, zo’n eerlijke review! Hier ook een always-gebruiker, maar ik voel me er niet (meer) goed bij. Veel vriendinnen gebruiken een cup, maar ik vind dat ook maar een raar iets. En dat wasbare, dat zie ik ook niet echt zitten, want ik ben ook als de dood voor accidentjes. En ja, hoe moet je dat dan doen op het werk? Smokkelen met zo’n tasje? Serieus, hoe doet iedereen dat, die in een open kantoor werkt? 😀

  Like

  1. Ik werk ook in een landschapskantoor. Ik hou mijn verbandjes bij in een tasje en dat staat gewoon op het vrouwentoilet; ik had geen zin in stiekem gedoe van in uw broekzak proppen elke keer… Maar met wasbare verbanden, allez, nee, dat zie ik mezelf nog niet doen op ’t werk.

   Like

 7. ik gebruik al 3 jaar de cup in combinatie met wasbare inlegkruisjes – ben er zeer tevreden van – lukt ook op het werk, maar gebruik dan wel het toilet voor personen met een beperking, omdat dat het enige toilet is met een privé-lavabo, wat wel een must is bij cup-gebruik vind ik – smokkelen met tasjes op het werk moet ik niet, want geen tasje nodig als je een cup gebruikt… ik heb trouwens veel minder last van mijn menstruatie sinds ik de cup gebruik…

  Like

 8. Ik heb ook een cup. Helaas zit hij bij mij niet helemaal lekvrij. Maar als ik weg moet is het toch handig, in combinatie met maandverband. Maar ik leeg hem alleen thuis. Uitwasbare doekjes heb ik over gedacht maar leek me veel gedoe. Vroeger hadden ze ook zo’n emmer staan. Je moet wel elke dag het water vervangen! Dat water schijnt een goede bemester te zijn (om de dames nog even een ieuw-momentje te bezorgen ). Heeft het zo nog enig nut! Toch is het raar dat het zo’n genant onderwerp blijft… Ik las ooit in een column van Daphne Deckers, dat als mannen ongesteld zouden zijn, ze zouden opscheppen over de hoeveelheid bloedverlies. Kan je goed meten met een cup trouwens .

  Like

 9. Jammer dat het tegengevallen is, maar tof dat je het op zijn minst geprobeerd hebt!
  Ik gebruik een cup, vind dat heel praktisch eigenlijk. Daarnaast heb ik twee wasbare maandverbanden (o.a. dat bruine met de egeltjes 🙂 ) voor de eerste twee nachten, wanneer het heel uitzonderlijk al eens zo hevig durft te zijn dat die cup niet volstaat. Zo’n verbanden onderweg vervangen, mja, dat zou ik ook lastiger vinden, maar is bij mij gelukkig nog nooit nodig geweest, omdat ik die cup ’s ochtends insteek en daar tot ’s avonds mee kan rondlopen zonder problemen te hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s