Recept: herfstig slaatje met verse vijgen, geroosterde zoete aardappel, feta en pompoenpitten

herfstig slaatje met verse vijgen

Vijgen, ik kende dat enkel in gedroogde vorm en gedroogd fruit vind ik afschuwelijk. Maar het blijkt een echt herfstfruit te zijn en omdat ik nu eenmaal graag volgens de seizoenen leef, en ergens las dat ze goed bij feta matchen, besloot ik dit heerlijk herfstig slaatje met verse vijgen te maken. De geroosterde zoete aardappel zorgt voor de warmte die we op druilerige oktoberdagen gewoon keihard nodig hebben, de vijgen voor de herinnering aan de zomer, en de pompoenpitten voor het knapperige.

Ingrediënten voor 2 personen

* 1 grote of 3 kleine zoete aardappels
* 4 verse vijgen (Ze mogen echt niet meer hard zijn; het beste seizoen is oktober-november.)
* een half pakje feta ofte 100g (De andere helft kan je gebruiken in een slaatje voor de lunch, op een lasagne, bij pasta… Enfin, opties genoeg.)
* een zakje voorgewassen slamengeling voor 1 à 2 personen (want kom, da’s gewoon gemakkelijk)
* een handjevol pompoenpitten
* kruiden: waar je zin in hebt. Het is bijvoorbeeld leuk om wat verse kruiden onder de sla te mengen; ik had nog een bijna-verwelkte basilicum staan en een paar blaadjes daarvan erbij zorgde voor wat extra pit.

slaatje met verse vijgen

Bereiding (15 min exclusief oventijd)

* Verwarm de oven voor op 180°.
* Schil de zoete aardappel(s) en snijd in blokjes.
* Verspreid ze in een ovenschaal met kokosolie of olijfolie en bestrooi met rozemarijn (of een ander kruid dat je lekker vindt; het maakt echt niet uit). Zet 15 min in de oven, roer de blokjes dan om en zet ze er nog eens 15 min in.

* Intussen – en dit kan op tien minuten dus daarna kan je alvast in de zetel ploffen met een glas wijn – verdeel je de sla over twee borden.
* Knip een paar blaadjes verse kruiden af en versnipper die bij de sla. (Zoals basilicum maar ik denk dat rozemarijn, tijm of peterselie ook kunnen, maar ook zonder verse kruiden gaat het prima.)
* Verhit een klein pannetje en rooster hierin kort de pompoenpitten, tot ze warm beginnen te ruiken en lijken op te zwellen. (Ja echt, heel bizar de eerste keer dat ik dat zag.)
* Spoel de vijgen af. Dit is zo’n makkelijk fruit want behalve het ‘steeltje’ hoef je er niets af te snijden. In stukjes snijden en verdelen over de borden.
* Verkruimel de feta boven de twee borden.

* Als de blokjes zoete aardappel klaar zijn – ze mogen niet meer hard zijn uiteraard – kan je die ook verdelen over de borden. Werk af met de pompoenpitten en EET SMAKELIJK.

Meer herfstige recepten? Die vind je hier.

Advertentie

8 gedachtes over “Recept: herfstig slaatje met verse vijgen, geroosterde zoete aardappel, feta en pompoenpitten

    1. Speciale combinatie inderdaad maar ze werkt wel, voor mij toch! Mmm, merci voor de lasagne-tip, ziet er erg lekker uit en het is té lang geleden dat ik nog eens zelf lasagne maakte!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s