Voor u getest: deeleenkoe.be mét giveaway

Anderhalf jaar geleden kwam ik voor het eerst bij deeleenkoe.be terecht – vraag me niet meer hoe.. Via social media? Een reclamecampagne? Indertijd hadden ze nog een iets beperkter aanbod en moesten we nog een ietsje langer wachten op de levering, maar sindsdien bestel ik er regelmatig.

deeleenkoe.be, review, voor u getest, puurder leven

Wat is deeleenkoe.be?

Op de website definieert de organisitie zichzelf als volgt: “deeleenkoe.be is het allereerste ‘crowdbutchering’ platform in België waar mensen online een koe kunnen delen en op die manier (h)eerlijk en duurzaam vlees kunnen aankopen van dieren die met respect behandeld worden en pas geslacht worden als alle vlees verdeeld is.”

deeleenkoe, review, puurderleven, groeneblogger
Entrecôte van de koe.
Hoe werkt het?

Kortweg komt het erop neer dat ze een paar koeien per keer te koop aanbieden, ieder verdeeld in ongeveer 30-35 delen van 10kg.
* Je gaat naar de site en kiest een koe. (En dat kan je letterlijk nemen want het oornummer staat erbij dus als je wil kan je zelfs het beest van je keuze gaan opzoeken enzo.) Soms kan een pakket per ras al eens verschillen; zo is Black Angus een duurdere soort en worden die pakketen per 6kg opgemaakt in plaats van per 10kg.
* Je kiest een levermoment: vrijdag of zaterdag. Gezien je de exacte datum pas enkele dagen op voorhand te horen krijgt, zijn ze hierin erg flexibel: ik moet elke keer mailen om het uur van de levering aan te passen en daar hebben ze nog nooit lastig over gedaan. Service: toppie!
* Eens je je bestelling hebt geplaatst, kan je via de site opvolgen hoeveel percent van je koe er nog moet worden verkocht. Eens dat 100% is, wordt de koe in de loop van de daaropvolgende week geslacht. Dat vlees blijft dan nog een weekje liggen ‘rijpen’ en vervolgens bij u aan huis geleverd, gekoeld, vacuüm verpakt en ready to eat of om in te vriezen.

Wat zit er in zo’n pakket?

Van dezelfde organisatie is er een deeleenvarken.be en koopeenkip.be. Ik ben zelf niet zo’n fan van varkensvlees, en wij kopen daarom meestal een combipakket van 5kg rundsvlees en 5kg kip.

* 5kg rund (meestal Coco d’Olives geloof ik): 500g rosbief, 500g stoofvlees, 500g soepvlees (dat je kan laten vervangen door gehakt), 500g rumsteak, 500g entrecôte, 500g hamburgers, 500g gehakt, 500g américain, 500g gepelde biefstuk eerste keus, gepelde biefstuk tweede keus.
* 5kg kip: 1 volledige polderkip, 500g kipfilet, 500g gehakt, 500g kippenworst, 500g burgers, 500g kippenvleugels, 500g gyros (dat je kan laten vervangen door chipolataworsten), 500g kippenbillen, 500g brochetten.

deeleenkoe, review, puurderleven, groeneblogger
Wortelpastinaakpuree met chipolata.
Prijs-kwaliteit?

Een pakket van een doorsneekoe (10kg van de Limousin-koe bijvoorbeeld) kost je 149,90 euro ofte 14,90 euro per kilogram. Het combipakket kip-koe (dat wij telkens bestellen) kost 139,90 euro ofte 13,90 euro per kilogram.

Of jij dat veel of weinig vindt, moet je zelf bepalen, maar weet dat je er vlees voor in de plaats krijgt dat je nergens goedkoper zal vinden. Of beter. “Het lekkerste vlees dat ik ooit heb gegeten”, is een quote van het lief, een notoire vleeseter, over de filet pur.
Wij komen wel een tijdje toe met zo’n combipakket. De meeste kippendingen vervallen diepgevroren na zes weken (tenzij je het gehakt bijvoorbeeld eerst tot balletjes rolt en kookt, en dan pas invriest, dan gaat het langer mee), en na drie maanden in de diepvries heeft het grootste deel van het pakket zijn houdbaarheidsdatum bereikt. (De steaks blijven trouwens negen maanden goed.) Dat is meestal het moment dat we zo goed als door onze voorraad heen zijn, en een nieuw pakket ‘moeten’ bestellen. In totaal dus zo’n vier keer per jaar. Wetende dat wij daarbuiten nauwelijks vlees – behalve een keer spekblokjes of beleg – bijkopen, vind ik een vleesconsumptie t.w.v. ruwweg 560 euro per jaar enorm goed meevallen.

deeleenkoe, review, puurderleven, groeneblogger
Kippenhamburger.
Biologisch?

De vraag die nu ongetwijfeld op uw lippen brandt: is dit vlees biologisch? Het antwoord daarop is voor de varkens en de koeien jammer genoeg “nee”. Maar! De koeien en varkens worden in goede omstandigheden grootgebracht: ze mogen buiten rondlopen en de hele dag hun buikje rond smikkelen. De enige reden waarom ze geen BIO-label krijgen (zo zegden de mensen van deeleenkoe ons zélf) is omdat het voedsel dat de dieren ’s winters krijgen, van hun eigen oogst afkomstig is, en die is niet gecertifieerd met het BIO-label. ’s Zomers grazen de koeien buiten, ’s winters wordt hun dieet aangevuld met bijvoorbeeld macaroni – ja echt! 😉
Op sommige locaties is biologisch voedsel aan de dieren geven zelfs onmogelijk; zo hebben ze een kudde in Het Verdronken Land van Saeftinghe die er mee voor zorgt dat de vegetatie daar in stand wordt gehouden en deze speciale begroeiing is natuurlijk niet BIO-gecertificeerd.
De varkens krijgen dan weer Palm te drinken – I kid you not! De kippen hebben het label wél.

Ter besluit nog een citaat uit de mail die we juli 2016 ontvingen: “We opteren ervoor om onze dieren op een natuurlijke manier te kweken zonder antibiotica of andere toevoegingen en met de mogelijkheid voor de dieren om nog gewoon buiten te lopen en koe, varken of kip te zijn zoals het zou moeten, een BIO-label vinden we daarbij geen meerwaarde omdat we de dieren op een niet meer natuurlijke manier kunnen kweken dan nu het geval is (…). Heerlijk en eerlijk ook voor de boer naast de deur daar gaan we voor. We zijn zeker niet tegen de BIO-industrie maar onze opvatting is dat dit moet dienen voor een beter product en dit een toegevoegde waarde moet hebben, zoals bij onze kippen het geval is, en er niet enkel voor zorgt om het vlees duurder te maken.”

Ik vind dat schoon, zoals ze geweldig open en eerlijk over hun waardes en beweegredenen zijn.

deeleenkoe, review, puurderleven, groeneblogger
Vol-au-vent van een volledige kip, mét kippengehaktballetjes, ah ja.
Doen, want…

* Geen verspilling: doordat de koe netjes in delen wordt verdeeld en elk grammetje (bij wijze van spreken) wordt verkocht, wordt er bijna niets weggegooid. (Je kan bijvoorbeeld een bouillonportie bijbestellen met botten en soepvlees, of een tong, of de lever…)
* Supervers: de koe wordt twee weken voor levering geslacht en versneden. Ik bedoel maar: verser kán gewoon niet.
* Zonder toevoegingen: het vlees is puur, onbehandeld, onbespoten, en bevat geen bewaarmiddelen, E-nummers, en andere toevoegingen.
* Duurzaam en eerlijk: zie hierboven. De dieren mogen vrij rondlopen en krijgen deftig eten.
* Superlekker: zo’n sappig, mals vlees heb je nog nooit gegeten. Vóór deeleenkoe.be slaagde ik er nooit in een deftige biefstuk te bakken en dacht ik dat het aan mij lag, maar nu durf ik op restaurant geen steak te bestellen want tot nu toe vonden we die van deeleenkoe altijd beter…

deeleenkoe, review, puurderleven, groeneblogger
Filet pur met frietjes van zoete aardappel en pastinaak.
Het enige nadeel

…is de verpakking. Je kan het vlees laten verpakken zoals je zelf wil, en voor het gemak neem ik altijd porties voor één persoon. Dat is wel zo flexibel eens alles ingevroren is. Met andere woorden: je hebt heel veel plastic. Misschien komt daar ooit nog wel een oplossing voor, maar ik denk niet dat er nu andere opties zijn eigenlijk.

Ik heb lang getwijfeld om deze review online te plaatsen, want hoewel ik een groot fan ben van dit concept en het vlees zelf, ben ik bang dat het niet houdbaar is wanneer het te populair wordt. Zoals in dit artikel aangehaald, is het niet realistisch dat iedereen naar duurzaam vlees overschakelt, want dan is er simpelweg niet genoeg ruimte om alle vlees te produceren. Anderzijds is de bewustwording nog veel belangrijker: mensen die niet per se vegetariër of veganist willen worden, biedt dit soort concepten een verantwoorde manier van vleesconsumptie aan, die je zal bewuster maken van je vleesverbruik. Ik ben er alleszins minder vlees door gaan eten.

Giveaway

Niet zeker of het écht iets voor jou is? Dan kan je het Happy Single Proefpakket bestellen, met alles de helft van het gewone 10kg-pakket.
Ennn.. Ik mag van deeleenkoe.be twee ‘koe’-dobonnen (heb je ‘m?) van 100 euro wegschenken! Om deel te nemen geef je hieronder in de reacties aan waarom je graag dit vlees zou eten, en op 5 september trekt een onschuldige hand de winnaar! Wil je graag een extra kans maken? Deel deze post dan op Twitter, Instagram of Facebook, en vergeet mij niet te taggen als @puurderleven. (Dit werkt enkel als je een openbaar profiel hebt.)
Edit: deze wedstrijd is intussen afgesloten.

Heb je nog vragen? Hier vind je heel wat info.

Vermelde prijzen van juli 2017. Deze post is 100% mijn eigen mening.

18 gedachtes over “Voor u getest: deeleenkoe.be mét giveaway

 1. Mij spreekt dat zo aan hé, het klinkt zo interessant. Maar zoveel kilo vlees voor 1 persoon… Geen idee hoe ik dat moet verwerkt of zelfs nog maar bewaard krijgen. Best wel jammer dat je geen kleinere pakketten kan bestellen.

  Like

   1. Nee hoor! Ik dacht dat ook omdat het ‘proefpakket’ heet maar kan je blijkbaar zo vaak bestellen als je wil.

    Like

 2. Koe-dobon, hilarisch!! Ik wil graag meedingen naar die prijs want ik had het een paar jaar geleden ook eens zien passeren, maar was het weer helemaal vergeten! Gelukkig hebben we nu een tweede diepvries in de kelder staan, dus daar kan wel wat in. Je opmerking dat je nu minder vlees eet én tegelijkertijd beter vlees, spreekt me wel aan want ik zal nooit ofte nimmer hier in huis een algemeen vegetarisme ingevoerd krijgen , maar zo heb ik dan toch kleine verbeteringskens. Jammer van het plastiek wel, ik duim voor een oplossing!

  Like

 3. Vanaf 1 september hebben we eindelijk ook een buurderij in onze buurt (joepie!) en daar past dit concept van deeleenkoe of deeleenkip of deeleenvarken perfect bij. We eten sinds 40 dagen zonder vlees ook al veel bewuster minder vlees, en we willen het beetje vlees dat we nog eten nog meer ecologischer en diervriendelijker aanpakken. De koe-dobon zou dus zeer welkom zijn!

  Like

   1. Ja, ik ben echt content dat het zo dicht in onze buurt opgestart wordt…op nog geen 2 km van mijn deur zelfs… Na de Ohne in Gent (zoiets als de Kontent van Leuven) deze zomer goed ontdekt te hebben, (en 1 van de Ohne winkels ligt dicht bij mijn werk) en dan nu de buurderij erbij, kunnen we echt een veel milieubewustere en meer ecologische toer op gaan en het vooral ook volhouden. Want steeds met de auto een omweg langs de bio-planet hielden we niet lang vol. En het bio-winkeltje in de gemeente heeft een eerder eenzijdig aanbod, en mijn ervaring met groentenpakketten was dat er te vaak groenten inzaten waar ik ofwel in de keuken te veel werk aan had in een doorsneeweek of die hier in het gezin niet steeds in de smaak vielen… Dus ja, ik kijk echt uit naar het najaar;)

    Like

 4. Een volledig vegetarische wereld is niet direct realistisch als toekomstbeeld, dus ik (zelf vegetariër) vind initiatieven als dit toch ook wel interessant. Niet voor mijzelf dan maar ik ga het zeker eens voorleggen aan mijn man. Die probeert al jaren minder vlees te eten, maar helemaal vegetarisch eten lukt hem niet. Als iedereen bewuster en (veel) minder vlees gaat eten en dan kiest voor vlees dat op een duurzame manier is gekweekt, dan zou ik met die evolutie al heel blij zijn. Ik wil dus toch kans maken op de koe-dobon, niet omdat ik het zelf wil eten, maar om mijn huisgenoten er kennis mee te laten maken.

  Like

 5. Wat een goed initiatief! Ik eet de laatste jaren minder vlees, en ben er ook voorstander van om vlees van betere kwaliteit te eten van dieren die een goed leven gehad hebben. Dus ik waag graag mijn kans op een koe-dobon.

  Like

 6. Wij hebben (mede dankzij een eerdere vermelding door jou) vorige maand voor het eerst via deeleenkoe en deeleenvarken vlees besteld. Nadeel vond ik dat ze de koe een uur later gebracht hebben dan vermeld (het vlees ging er tussen 11-14u zijn, uiteindelijk waren ze er om 15u). Dat zou normaal geen probleem geweest zijn, maar mijn mama wilde Tim en mij nog trakteren voor haar verjaardag. En wij hadden dus gewacht om te gaan lunchen tot 14u toen dat vlees er nog steeds niet bleek te zijn. Hadden we het geweten dan waren we gewoon om 12u gaan eten, had Tim meegekund en het vlees om 15u in ontvangst kunnen nemen. Ik vond ze nogal heel onduidelijk in hun communicatie daaromtrent en de dag zelf was ik er echt slechtgezind voor. Het deel varken kwam een week nadien en was gelukkig wel ruim op tijd.

  Ik dacht dat je voor een meerkost zelf kon kiezen hoe je het verpakt wilde? Maar kan me vergissen. Wij hebben ook ontdekt dat het voor ons kleinere porties mogen zijn. Voor de rest idd superlekker, vooral het varkensvlees bevalt ons tot nu toe hard (wij eten sowieso graag varkensvlees). Van de koe aten we enkel nog maar de steak en 5 dagen daarvoor waren we bij Bovis in Zaventem geweest. Dus het was een beetje oneerlijke concurrentie, want dat vind ik echt de beste steak ever. En daarom was ik niet echt omvergeblazen. Het was lekker, maar ook niet wauw. Maar binnenkort geef ik de steak en de rest van de koe een tweede kans ;-).

  Ik wil uiteraard graag een bon winnen, want wij zijn van plan om ons vlees vanaf nu ook uitsluitend daar te bestellen! Dus eens een keer serieuze korting krijgen is altijd meegenomen. En dan is het ook een beetje een compensatie voor het feit dat Tim niet meekon naar de verjaardagslunch van mijn mama ;-).

  Like

 7. Je zegt: “niet realistisch dat iedereen naar duurzaam vlees overschakelt, want dan is er simpelweg niet genoeg ruimte om alle vlees te produceren”
  Ik denk dat dat door dit concept precies wel kan, omdat alle delen van het dier benut worden.
  In de gewone teelt wordt veel verloren gedaan. Hoeveel vlees wordt niet weggegooid omdat het over datum is of zo?

  Als consument spring je ook duurzamer om met vlees dat zo gekweekt is. Je weet immers dat je veel betere kwaliteit hebt dan in de winkel.
  Ik doe ook graag mee voor de bon!

  Like

  1. Daar heb je zeker een punt. Maar als je dan weer kijkt naar de ‘productie’ van gewone kippen vs biokippen: gewone kippen zijn veel sneller slachtrijp dan biologische kippen. (Hoe dat juist komt, geen idee, maar ik zag het in een reportage van ‘Over eten’.) En er is echt een groot verschil tussen één kip op 4m2 (biologisch) en 80à100 kippen op 4m2 (gewoon). Hoe het dan weer met runderen zit, dat weet ik ook niet precies.
   En inderdaad, ik spring véél voorzichtiger om met het vlees van deeleenkoe dan vroeger met dat van de supermarkt. Ik gooi niks weg, en ik eet het dus ook veel minder. Als dat voor iedereen zou gelden – als iedereen zijn vleesconsumptie wat zou terugschroeven, dan zou dat zoveel beter zijn he! Maar het is fijn te lezen dat meer en meer mensen er bij stilstaan, en nadenken over oplossingen.

   Like

 8. Oeh, dit wil ik al proberen sinds ik er op je vorige site heb over gelezen. Nu ik eindelijk een grote diepvries heb, zou zo’n pakketje perfect van pas komen. Ik hoef niet per sé dagelijks een stukje vlees maar mijn vriend wel en via dit initiatief wil ik hem meer bewust vlees laten eten. Laat maar komen 🙂

  Like

 9. Ik heb al wel eens gehoord over dit soort initiatieven, maar ben blij om eens een uitgebreider verslagje te lezen. Ben er nu toch wel heel benieuwd naar geworden We zijn thuis toch al even bezig met duurzamen en bewuster eten, dus dit kan een extra stap zijn..fingers crossed!

  Like

 10. Fijn initiatief! Herinner mij dat mijn ouders vroeger ook meededen aan zoiets (ik vond het leukste dan dat alle deelnemers een lotje mochten trekken voor de tong of de staart en jah, mijn moeder liet mijn broer en mij dat dan altijd doen 😉 ), maar dat initiatief is indertijd gestopt, geen idee meer waarom, dus ik geef dit eens door!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s