Leven zonder smartphone

We zijn net terug van vakantie en als er één ding is wat ik heb geleerd, dan is het dat ik verslaafd ben aan mijn smartphone. Ik vind dat schandalig want toen ik dit postje las, en vooral de reacties erop, dan blijken er verrassend veel mensen die zonder internet op vakantie kunnen. Waarom ik dan niet verdorie?!

puurder leven, leven zonder smartphone

Bekentenis: wij selecteren ons vakantiehuisje of hotel in de eerste plaats op de aanwezigheid van wifi.

There, I’ve said it. Nu moet ik er wel bij zeggen dat dat vooral voor het lief is, die in zijn vrije tijd graag gamet en zijn favoriet spelletje heeft internet nodig. Op vakantie brengen wij veel tijd met elkaar door, natuurlijk, maar ’s avonds om uit te rusten van alle inspanningen doen we graag ieder ons eigen ding en voor hem is dat gamen, voor mij lezen of (in dit geval) Extreme Weight Loss bingewatchen.

Maar dus, die smartphone. Zelfs als ik daar rustig in mijn zonnezetel op ons balkon lag te lezen (en en passant aan een gin tonic te lurken, ’t is niet voor niets vakantie), dan lag dat ding naast mij om om de zoveel tijd IG te checken op likes en nieuwe foto’s, WhatsApp op nieuwe berichtjes, enzovoorts. Ik werd er zelf ambetant van: mens, geniet nu eens van uw rust, kijk rond u naar de bergen en lees!

puurder leven, leven zonder smartphone

Ik heb die smartphone NODIG.

Want:

* Als ik twee weken niets post op Instagram, gaan mensen mij niet meer tof vinden. (Niemand die merkt dat ge niets post, maak uzelf toch geen illusies!)
* Als ik mijn wandelingen niet track in Endomondo, vergaat de wereld. (Of alleszins mijn grafiekjes. Mijn grafiekjes!)
* Als ik niet van mij laat horen via WhatsApp, gaan mijn vrienden mij vergeten en mijn familie zich ongerust maken. (Hallo sms, kent ge dat nog?)
* Als ik niet elke dag op vakantie een selfie maak van ons twee, breek ik met de traditie die ik met mijn ouders heb opgezet. En naar wie moeten zij hun vakantieselfies dan sturen? (Vakantiefoto’s kan je toch ook na de vakantie delen? Netjes uitgeprint in een fotoalbum bijvoorbeeld…)
* Als ik niet meteen op Goodreads log wat ik aan het lezen ben, ben ik dat compleet vergeten tegen dat we thuiskomen. (True story. Gatenkaasgeheugen, zelfs als het op boeken aankomt.)
* Als ik niet minstens twee maal per dag door Instagram en Facebook scroll, mis ik ALLE LEUKE DINGEN. (Fomo. Ik moet daar dringend vanaf.)

puurder leven, leven zonder smartphone

Geen smartphone meer?

Het speelt al een tijdje door mijn hoofd om over te stappen naar een ‘gewone’ gsm wanneer mijn huidige smartphone het begeeft. Maar is dat niet erg drastisch?

* Mijn telefoon gebruik ik in het dagelijkse leven ook om foto’s te nemen – maar ho wacht, dat is dan vooral om die op Instagram te zwieren. Of voor de blog, ja ook. Dat gedoe met een fototoestel en SD-kaartje en kopieëren en uploaden en allez, via smartphone is dat gewoon zoveel handiger.
* Geen Instagram meer? Mmz. Facebook zou ik niet zo erg missen want dat gebruik ik nu al voornamelijk enkel voor de blog – trouwens, die pagina vind je hier hé – en dat kan je ook op de computer doen. De app heb ik lang geleden al van mijn gsm gezwierd!
* En wat met checken van busuren – iets wat ik toch regelmatig nodig heb (denk nodig te hebben). Of iets opzoeken onderweg: openingsuren, adres, telefoonnummer… Kan ik nog wel leven zonder Google Maps?

Ge ziet. Heel veel vragen. Wat denk jij: is het nog mogelijk om in deze tijd en maatschappij zonder smartphone door het leven te gaan? Zou jíj zonder kunnen?

29 gedachtes over “Leven zonder smartphone

 1. Niet gemakkelijk hé. Ik heb vooral het gevoel dat ik niets mag missen maar de laatste tijd komt daar wel verandering in. Ik durf wifi al eens een uur ofzo uitzetten als ik gewoon thuis ben en ’s nachts laad mijn gsm niet in mijn slaapkamer op.
  Op vakantie heb ik het daar veel minder moeilijk mee, dan overloop ik liever de dag nog eens en probeer ik die herinneringen op te slaan ipv mij “op te jagen” aan wat mijn vrienden allemaal meemaken etc.

  Like

  1. Ik heb bijna al mijn meldingen uitgezet (behalve van het lief of mijn mama bijvoorbeeld, of als er gebeld wordt) en ’s nachts staat hij sowieso uit. Dat helpt al wel wat.

   Like

 2. Ik heb nog maar een smartphone sinds december, dus ja, het kan zeker. Ik ben toch overstag gegaan omdat de toegang tot internet op mijn werk belachelijk streng geregeld is en omdat ik het handig vind dat je pakweg de treinuren, de files of de buienradar kan checken onderweg. Helaas spendeer ik ook al teveel tijd op dat ding. En waarom eigenlijk? Op Facebook verschijnt er niets interessants meer tegenwoordig en instagram is binnen mijn vriendenkring niet zo populair, dus het is zeker niet nodig dat vijf keer per dag te checken. Ik wil er alleszins verandering in brengen en mijn phone vaker aan de kant leggen.

  Like

  1. Ik zit op Instagram! *zwaaaai* 😉 Bij mij zitten daar ook geen vrienden op eigenlijk; ik volg er enkel bloggers, collega’s en mensen die ik interessant vind. Op Facebook gebeurt inderdaad nog zelden iets interessants. Hmm. En nog maar een half jaar een smartphone? Chapeau! Wat ik écht handig vind aan een smartphone is Whatsapp; zoals ik vroeger op msn zat te chatten, kan dat nu daarmee… Dus ik moet nog eens verder nadenken hoe ik het wil aanpakken en vooral: minderen…

   Like

   1. Ik vind whatsapp geweldig leuk, maar ook daar doen mijn vrienden eigenlijk niet echt aan mee. Dus die leuke groepjes waar iedereen in zit, dat heb ik niet. Gewoon die telefoon aan de kant leggen als je iets anders zit te doen en hem sowieso bannen uit de slaapkamer (tenzij als wekker). Zo doe ik het toch.

    Like

 3. Ik zou niet zonder kunnen, al was het maar omdat Whatsapp erg handig is 🙂 Wij gingen vorige week naar Nederland en daar was de kostprijs voor wifi in ons huisje zo hoog dat we het maar zo lieten. En eerlijk, het deed wel deugd om eens geen verbinding met het internet te hebben. Ik heb mezelf dus voorgenomen van eens kuis te houden in de apps die erop staan en veel minder tijd met dat ding door te brengen. En mijn gelezen boeken, die hou ik sowieso ook bij in mijn BuJo want ik vergeet die ook wel eens weer te geven op Goodreads 😉

  Like

  1. Zonder wifi zit ik gewoon op 4G… dat houdt mij dus niet tegen 😀 Behalve dan om te bloggen bijvoorbeeld, en dat doe ik net heel graag op vakantie en da’s toch wel zo makkelijk op een laptop. Dus. Hm.

   Like

 4. Het is heel goed mogelijk hoor. Gewoon wat strikter worden in het gebruik. Ik heb hem vaak niet eens bij mij of hij ligt uren in de keuken. Vaak met het geluid uit, dat scheelt al een heleboel.

  Like

  1. Bij dezen stop ik hem in mijn handtas se. *done* Ik zou er inderdaad een gewoonte van kunnen maken om hem in huis een vast plekje te geven en hem daar dan ook altijd te laten liggen.

   Like

 5. Ik heb hetzelfde probleem. Eerlijkgezegd had ik 3 jaar geleden een huisje gehuurd op La Palma en daar was geen wifi én ik vond het zaaaalig! Maar toch als er wifi is, ik kan het niet laten 😥 Ook dacht ik geen smartphone meer te kopen maar het is ook wel handig en leuk voor bepaalde dingen.

  Facebook heb ik geblokkeerd op mijn gsm en dat bevalt me nog steeds!

  Like

  1. Pff ja Facebook en zijn meldingen! Die brol heb ik er een paar maanden geleden afgegooid. Dat was toch al iets minder prikkels 🙂 🙂

   Like

 6. Niet makkelijk hé? Ik heb ook vaak het gevoel dingen te missen als ik Facebook of instagram niet check. Toen we op reis waren had ik ook de neiging om alles te willen checken, maar toen ik – door mijn eigen domme schuld wifi niet aan te zetten in ons appartement – op enkele dagen aan mijn datalimiet zat, voelde het ineens heel bevrijdend om niet meer overal alles te kunnen checken…

  Like

 7. Ik heb een smartphone, maar gebruik die eigenlijk 90% van de tijd als gewone gsm want het is een klein ding dus onhandig om info op te zoeken. Enkel busuren durf ik al eens opzoeken. En de fotofunctie trekt op niks dus er komt niks blog/pinterest/instagramwaardigs uitgerold.

  Like

 8. Ik heb nog maar anderhalf jaar men smartphone en dat eigenlijk omdat die smartphone van mijn mama was en ik die kreeg nadat ze gestorven was 😦 dervoor had ik een gewone simpele gsm en ik zou die nu nog gehad hebben was het niet dat… 😦 facebook kan ik ook op men laptop en men mails ook dus veel zou ik ni missen. enkel whatsapp maar daar heb ik slechts 2 vrienden die dat ook gebruiken dusja conclusie ik kan perfect zonder! overlaatst 5 dagen Ardennen en ik heb één keer men laptop opgestart met de internet kabel eigenlijk louter om te testen hoe goed het er werkte hihi :p op de smartphone werkte het helemaal niet en ik heb het niet gemist :p

  Like

 9. Ik heb nog maar een jaar een “slimme telefoon” (eigenlijk ook gewoon een dom ding) en ik denk dat ik hem wel zou kunnen missen (nog nooit geprobeerd). Het zou in ieder geval voor minder afleiding zorgen.

  Like

 10. Nog een verslaafde hier, maar tijdens de vakantie vind ik het poepsimpel om mijn smartphone amper aan te raken. En als je dan na een dag op social media rond surft merk je hoe weinig je hebt gemist. Enkel wat nieuws en blogs natuurlijk. Het liefst van al zou ik Facebook en vooral Instagram van mijn telefoon zwieren, maar nogal moeilijk met mijn job 😉

  Like

 11. Ik zou het lastig vinden zonder. Vorig jaar nog per ongeluk een paar dagen ergens in Frankrijk gelogeerd zonder wifi en ik had het er toch wel moeilijk mee. Ik heb (voorlopig?) geen instagram omdat het dan gegarandeerd nog erger wordt. Ik merk wel dat als ik bezig ben, of in gezelschap, ik niet geneigd ben mijn smartphone boven te halen. Maar als ik even wat tijd heb voor mezelf of ergens moet wachten of zo heb ik hem bijna direct in mijn handen.

  Like

 12. Ik zou mijn smartphone een tijdje kunnen missen (op vakantie bijvoorbeeld) maar echt wegdoen is nogal drastisch … Ik vind het heel handig om even te checken of er nog een trein is als ik langer op een terrasje blijf plakken 🙂
  Ook een handige manier om snel wat foto’s van de metekindjes uit te wisselen etc.
  Maar ik ben niet constant online te vinden. Dat vergeten mensen soms wel eens. En dan zie ik een whatsappbericht pas als ik ’s avonds thuiskom en heb ik zomaar een avondje film gemist.

  Like

  1. Dat mensen er van uit gaan dat je 24/7 uw WhatsApp hebt openstaan daar krijg ik het van 🙂 Ik merk dat ook nu ik alle meldingen heb afgezet. Ik denk dan: ge kunt ook bellen he als het dringend/nodig is!

   Like

 13. Volgens mij is het al even geleden dat ik nog eens iets op instagram gezet heb?
  Ik denk dat ik het wel zou kunnen voor even en zeker op reis… maar is er wifi, tja dan is het heel moeilijk om de smartphone aan de kant te laten liggen 🙂 .

  Like

 14. Ik vind een smartphone net een geweldig instrument om te gebruiken als je op vakantie bent. Ik zoek op tripadvisor naar goeie restaurants of activiteiten om te doen in de buurt. Ik gebruik googlemaps om de kortste weg te vinden naar een bepaalde attractie (te voet, met het openbaar vervoer of met de wagen). Ik gebruik google of facebook om openingsuren op te zoeken. Als ik een goeie wijn gedronken heb, voeg ik die toe aan vivino. Duolingo gebruik ik om mijn talen te onderhouden (altijd handig om op vakantie een paar woordjes in de plaatselijke taal te kunnen spreken). Ik gebruik de Canon app om mijn fototoestel vanop afstand te kunnen bedienen. Openstreetmap is geweldig om wandelingen in de natuur te maken, wanneer deze niet goed aangeduid staan. De KBC autolease app dient om ons uit de nood te helpen als onze wagen panne heeft. Evernote gebruik ik om notities bij te houden van wat ik die dag gedaan heb. En via instagram deel ik mijn indrukken tijdens de vakantie. En Whatsapp dient om het thuisfront gerust te stellen dat we nog leven. 😉

  Kortom: mijn smartphone laat me toe dingen te doen waar ik vroeger alleen maar van kon dromen.

  Like

  1. Wel ik gebruik mijn smartphone ook zo op vakantie. Plus dan social media. Om niet te verdwalen in een stad is mijn smartphone toch echt essentieel (hoewel ik meestal met een stadsplan in de hand loop, maar soms om te dubbelchecken of als we verdwaald zijn..) Als je het zo oplijst klinkt het alleen maar positief!

   Like

 15. Een van de gevolgen van terug single zijn, is dat ik nu een smartphone heb. Ah ja, want de e-banking van de Zwitserse bank waar ik bijzit, heeft de irritante instelling dat je overschrijvingen naar nieuwe ontvangers moet bevestigen op een tweede toestel. Lastig als je maar één toestel hebt natuurlijk (vroeger gebruikte ik de pc van J. daarvoor, maar dat is uiteraard geen optie meer). Gelukkig ging mijn vader net een nieuwe kopen en heb ik zijn oude kunnen overnemen. Ik gebruik die voor die e-banking en om foto’s up te loaden op instagram (de app op mijn laptop blijft kapot; ’t is te zien dat Instagram niet echt investeert in apps die niet voor smartphones bedoeld zijn 😉 ). En dat is het, er zit niet eens een SIM-kaart in 🙂
  Dus kan leven zonder smartphone: jup jup, zelfs als ge er eentje in huis hebt 😉

  Wat niet wegneemt dat ik mij wel herken in je vakantieverzuchtingen: vorige week in Genua had ik mijn laptop mee, om mijn fotokaartjes snel te kunnen leegmaken en jah, er was ginder Wifi en dus heb ik ook elke dag wel eens op Instagram gekeken, mijn mails bekeken… En achteraf denk ik: had ik nu niet beter eens volledig afstand genomen van alles, zoals ik eigenlijk wilde i.p.v. deels? Ach ja, er zijn vakanties waarin dat wel lukt, dus ik ga er mij nu niet de kop over breken, maar ik hoop wel dat het mij de volgende keer lukt om alles eens volledig los te laten.

  (oh en trouwens, tegenwoordig heb je fototoestellen die via bluetooth ofzo je foto’s meteen kunnen doorsturen naar je laptop; geen geprul meer met SD-kaartje en kaartlezers enzo dus 😉 )

  Like

  1. Ik heb zo’n fototoestel, dan kan ik foto’s via wifi overzetten naar mijn smartphone. (Is een wifi van het toestel zelf dus niet via internet.) Wel handig! Maar dan staan ze dus nog niet op mijn laptop; eigenlijk weet ik niet of dat ook kan (zover heb ik allemaal niet nagedacht, woeps). Plus dan zijn ze kleinere kwaliteit dan wanneer ik ze via de SD-kaart overzet. En dan moesten ze dus nog naar Google Photo’s worden geüpload. Uuuuren duurde dat elke dag via die trage wifi in ons huisje… :p

   Like

 16. Ik heb geen smartphone. Ik wil er ook geen. Vooral het gevoel dat mensen dan willen dat ik vaker check/in contact ben met hen schrikt mij af.
  Ik heb ook geen tablet. Ik heb alleen een PC en een vaste telefoonlijn. Mensen kunnen mij bereiken, maar moetne er soms wat meer moeite voor doen, net als vroeger.

  Het is prima te doen om zonder smartphone te leven. Foto’s maak ik met mijn fototoestel. Ik zet ze dus steeds gewoon met een SD-kaartje op mijn PC en dan deel ik ze, meestal per mail, met vrienden/familie.

  Facebook check ik af en toe, vooral om een beetje contact te houden met vrienden in het buitenland.

  Echt, het is prima te doen zonder smartphone!

  Like

  1. Ik denk ook dat het wel te doen is zonder smartphone. Uiteindelijk heb ik zo’n 25 jaar zonder gedaan 🙂 Maar één keer je er één hebt, is het heel moeilijk om die luxe weer op te geven (heb ik gemarkt). Ik bel totaal niet graag en dan is het wel handig dat ik vrienden en familie gewoon een berichtje kan sturen. Mijn meldingen staan tegenwoordig vaak uit, dus ik bepaal wel wanneer ik een bericht lees én beantwoord. Als ze mij dringend nodig hebben, mogen ze nog altijd bellen 🙂 Dus voorlopig wint het comfort het bij nog steeds, dat geef ik toe!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s