Drie receptjes met courgette

courgette, recept

courgette, recept

Vorige week oogstte ik mijn eerste courgette. Daar hoorde een vreugdedansje bij want courgette is mijn favorietste zomergroente én deze oogst was het startschot van het moestuinseizoen, want de bonen, bieten en wortelen laten nogal op zich wachten. (Geduld? Dat kennen wij hier niet.)
Gezien ik vier courgetteplanten heb staan, is het vanaf nu zeer dikwijls van ‘courgetteweekmenu’ (en misschien een extra diepvriezer). Tot groot ongenoegen van het lief want hoewel hij meestal wel lekker vindt niet durft te klagen over wat ik klaarmaak, moet ik niet willen overdrijven.

courgette, recept

Dus: courgettes. Mensen draaien ze doorgaans in de soep, en ik doe dat inderdaad in zowat alle soep die ik maak, maar je kan er zoveel meer mee: in gebak, in een stevige spaghettigroentesaus, opvullen, als ‘spaghettislieren’… Mijn drie favoriete bereidingen vind je hieronder!

Spaghetti euhm courgetti

courgette, recept, courgetti

Simpel: je maakt courgetteslierten die je kan gebruiken in plaats van spaghettislierten. Hier bestaan speciale mesjes voor maar je kan ook met een dunschiller werken al heb je dan natuurlijk geen echte ‘spaghetti’. Je hoeft ze niet te koken; stoof ze een paar minuten in een pan met een beetje olijfolie, look en je favoriete kruiden, en doe er daarna de spaghettisaus bij.

Gevulde courgette

courgette, recept

Mijn allerallerallerfavorietste gerecht ever.

En dit kan je echt énkel in de zomer eten, want courgette laat zich niet invriezen (behalve als je het voor soep wil gaan gebruiken) omdat het dan helemaal waterig wordt bij het ontdooien. Dus. Dit komt elke week op onze menu tot de courgetteplanten uitgeblust zijn! Ik plantte speciaal ronde courgettes omdat die gewoon gemaakt zijn om op te vullen, maar het kan net zo goed met een grote, stevige courgette – ze moet groot zijn omdat je ze moet kunnen uithollen om ze daarna op te vullen met gehakt. Supermarktcourgetten zijn helaas vaak te klein…
Het gehakt meng ik eerst met een fijngesnipperde ajuin en zomerse kruiden (zoals oregano of Provençaalse kruiden) en een teentje look. Het geheel moet drie kwartier à een uurtje in de oven op 180-200° (afhankelijk van hoe dik je het gehakt erin legt), tot het gehakt doorbakken is. Erbij serveer ik een stevig tomatensausje, aangevuld met blokjes.. courgette, ahja.

Mijn favoriete groente en mijn favoriete vlees en mijn favoriete saus in één gerecht, kan het nog beter?! 

Ovenschotel met courgetteschijfjes

courgette, recept

Dit gerecht kan met allerlei soorten zomergroenten door elkaar, maar mijn favoriete combinatie bestaat uit courgette, boontjes, tomaat en patatjes. Je kan dit in de oven klaarmaken, maar ik combineer het liever met mijn kookvuur omdat het wel wat werk en in ’t oog houden vergt.
Begin met de patatjes, schil deze en snijd ze in schijfjes. Bak ze in boter (of ghee of olijfolie of whatever) met rozemarijn (want geen gebakken patatjes zonder rozemarijn!) langs beide kanten tot ze mooi gouden korstje hebben.
Dop de boontjes en stoof deze in een wokpan met wat olijfolie.
Snijd de courgette in schijfjes – het is belangrijk dat je een kleine courgette gebruikt, die nog geen zaden heeft ontwikkeld in haar hart – en spreid ze uit op een ovenplaat. Besprenkel met olijfolie en oregano. Zet een kwartier in de oven op 200°.
Maak de tomaten schoon, schil ze en snijd in stukjes en meng met een geperst teentje look. Verspreid ze over de ovenplaat met courgetteschijfjes en laat nog vijf à tien minuten mee opwarmen.
Meng alle groenten door elkaar en serveer! (Er kan eventueel een stukje vlees bij, maar voor mij is dit bord smaakvol genoeg om het vegetarisch te houden.)

Hoe eet jij je courgettes het liefst?

Advertentie

8 gedachtes over “Drie receptjes met courgette

 1. Ik maak meestal soep van courgette maar dat is dan ook mijn lievelingssoep 🙂 Met tomaat en mozzarella in de oven en daar pasta bij vind ik ook wel lekker. Ik ken het recept niet want mama maakt dat.

  Like

 2. Ik snij ze graag in lange platte slierten met een dunschiller en dan eet je ze rauw met munt en honing erover en een lekkere gebakken zalm met sesamzaadjes erop. Njammekes!

  Like

 3. Hier vooral in soep, of geroosterd in pasta. Of courgettepap, altijd een winner hier!
  Nu vind ik het courgetteseizoen nog leuk, maar binnen enkele weken wordt het ook weer zoeken wat we ermee moeten maken… Gelukkig hebben we ook een diepvries, en kunnen we het hele najaar en winter nog soep met courgette eten 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s