Een dagje aan zee: de duinen van De Panne

De Panne, duinen, wandeling

Het lief en ik plannen regelmatig tijd in met elkaar. Quality-time om te filosoferen, te discussiëren en simpelweg bij elkaar te zijn. Zo gaan we af en toe op weekend of citytrip, in de zomerperiode maken we een grotere reis en hier en daar is er een dagje uit.
Tijdens het paasweekend bracht ons daguitstapje ons naar De Panne, plan B eigenlijk want mijn eerste idee was een wandeling te maken in het Hallerbos, dat net volop in bloei zou staan. Het slechte weer in gans België joeg ons echter naar de kust, waar het ’s voormiddags al droog zou worden en de zon als eerste zou komen piepen. Ik had vooral nood aan in de natuur zijn en dan is niet compleet natgeregend worden een pluspunt.

De Panne

Aan onze Noordzee is echter niet veel te zien voor de natuurliefhebber; de kustlijn staat immers volgebouwd met lelijke appartementen. Hier en daar is er een uitzondering, zo ook helemaal in het westen tussen De Panne en de Franse grens, waar natuurgebied De Westhoek zich over 340 hectaren uitstrekt.

De Panne

Toen ik elf was, gingen we als zesdeklassers een laatste keer op kamp aan het einde van het schooljaar, en De Panne was toen onze bestemming, met zwemmen in de zee, een bezoek aan Melipark (nu Plopsaland) en een wandeling door de duinen. Ik herinner mij nog het zand, zoveel zand! De duinen zien er twintig jaar later wel anders uit: men lijkt eindelijk in gang geschoten om dit kwetsbare gebied te beschermen, paden af te bakenen en de begroeiing te bevorderen. Grote stukken zijn afgebakend graasgebied voor paarden, runderen en geiten, die we echter niet te zien kregen.

Ik kan alleen maar blij zijn dat een uniek stukje natuur op deze manier onderhouden en beschermd blijft.

De Panne

De Panne

We gingen in 2016 wandelen aan de Opaalkust waar ook heel wat duinen overblijven, maar ik moet in alle eerlijkheid toegeven dat die van De Panne een stuk indrukwekkender en mooier zijn. Misschien net door het tekort aan begroeiing, waardoor je nog door de zandvlaktes van de duinpannen kan waden alsof je alleen op de wereld bent. Ik genoot van elke stap, ook al was het eigenlijk een te zware inspanning.

De Panne De Panne

De Panne De Panne

Als afsluiter aten we zo’n typische opwarm-Brusselse wafel met een massa slagroom in een brasserie op de dijk bij Leopold I (die er tijdens dat kamp in het zesde leerjaar al over waakte dat we niet te ver de zee in gingen, want die man had ogen op zijn rug).

Het was een fijn weerzien met een stukje herinnering uit mijn kindertijd.

De Panne
De Panne

Een duurzame trip was het echter niet want met het openbaar vervoer is De Panne één van de moeilijkst bereikbare kustdorpjes: vanuit Leuven was het met een rechtstreekse trein drie uur enkele rit (of 2,5 uur met overstap in Gent) en met de auto was de 170km in een dikke anderhalf uur overbrugd – dus de keuze was rap gemaakt… Gratis parking vind je in De Panne bovendien bij de vleet.

De Panne, duinen, wandeling
Onze wandelroute. Bron: Endomondo.

Het duinengebied zelf ligt op wandelafstand van het dorp. Het netwerk van de wandelknooppunten strekt zich tot hier uit, dus je kan zelf makkelijk een route samenstellen op de website.

Ging jij al naar De Panne? Wat is jouw favoriete plekje aan de Belgische of Nederlandse kust?

 

12 gedachtes over “Een dagje aan zee: de duinen van De Panne

 1. Wij gaan graag naar Nieuwpoort. De Panne bezochten we een jaar of twee geleden eens, al heb ik er niet zoveel van onthouden. Ik had precies beter de natuur opgezocht i.p.v. enkel de dijk :-).

  Like

  1. Volgens mij zijn wij niet eens tot in het centrum van De Panne geraakt. Of misschien wel, en dan stelde het inderdaad niet veel voor! Ik was gewoon te moe om nog veel verder te wandelen want de dijk zag er, een eindje voorbij de Leopold, nog wel vrolijker en drukker uit.

   Like

 2. Waow, een stukje De Panne die ik als Westfluit niet eens ken. Wij kennen de promenade tot aan de Dijk, de restaurantjes en winkeltjes, foei foei, we zouden ook meer in de natuur moeten wandelen.

  Like

 3. De Belgische kust is, voor zover ik ze ken, lelijk (het resultaat van kortzichtig beleid dat alleen op winstbejag op korte termijn gericht was en misschien nog altijd wel is). De Panne lijkt als ik op je verhaal en foto’s mag vertrouwen een van de weinige uitzonderingen te zijn, net zoals De Haan dat ook is. Maar nadat ik de laatste jaren enkele keren aan de Nederlandse kust geweest ben, weet ik hoe mooi de Noordzeekust kan zijn. Ga maar eens naar bijvoorbeeld de Kennemerduinen, deels (?) een nationaal park in Noord-Holland. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je een fijne tijd gehad hebt he …

  Like

 4. Wij waren er vorig jaar voor een weekendje. En dat was voor mij ook geleden sinds mijn kindertijd. Heel erg van genoten, en inderdaad, de duinen daar zijn absoluut de moeite!

  Like

 5. Ik ben jaren (10 à 15) aan een stuk in De Panne op weekend geweest en blijf dat één van de mooiste kuststeden vinden omdat er inderdaad zoveel natuur te zien is en weinig drukte. Omdat de studio in De Panne te klein is voor 3 volwassenen gaan we nu naar een appartement in Mariakerke. Ook leuk maar minder mooi dan De Panne.

  Like

 6. Ziet er daar mooi uit!
  Mijn uitstapjes naar zee waren tot nu telkens met de trein. Nog geen De Panne dus want inderdaad verschillend lastig bereikbaar op die manier.

  Like

 7. Ik wist wel al dat mijn “de Belgische kust is lelijk, bah” een iets te grote veralgemening was, maar dat De Panne ook een uitzondering daarop blijkt te zijn, wist ik nog niet. Ik onthou het voor als we nog eens naar de zee geraken, merci dus voor de tip!

  Like

 8. Ik wist wel al dat mijn “de Belgische kust is lelijk, bah” een iets te grote veralgemening was, maar dat De Panne ook een uitzondering daarop blijkt te zijn, wist ik nog niet 🙂 Ik onthou het voor als we nog eens naar de zee geraken, merci dus voor de tip!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s