Hoe het afliep met de winterkleerkast

Eerder vertelde ik jullie al over het concept van een capsule wardrobe. Nu het officieel lente is – want 21 maart! – kan ik me gaan focussen op de lentecollectie. Maar eerst:

Een terugblik op de winter

Het was de eerste keer dat ik een Excel had gemaakt met alle combinaties erin. Dat waren er (inclusief schoenen) zomaar eventjes 200 – en dan nog omdat ik er gaandeweg een aantal heb geschrapt die ik te afschuwelijk vond.
(Meer over deze sheet kan je in deze blogpost lezen.)

capsule wardrobe

Van die 200 outfits vielen er veel af:

 • de kleedjes: ik kwam wat kilootjes bij sinds vorige zomer, waardoor mijn kleedjes gingen spannen op plaatsen waar ze niet moesten spannen en ik alles liever in een broek verstopte.
 • de hoge hakken: liet ik het grootste deel van de week in mijn kast staan, gezien ik heel erg bezig was met joggen en dat niet viel te combineren met hoge hakken; mijn lijf zag zo al genoeg af.

En er gaan nog outfits volgen: als er één ding is dat ik heb geleerd van de winterkleerkast, dan is het dat er te weinig ‘opvallen’ in zat. Ik ben een herfsttype en grijp automatisch naar bordeaux, oker en kaki in een kledingwinkel, maar geef toe: het oogt op den duur allemaal saai en na een paar maanden heb ik het daar helemaal mee gehad. Laat de lente en mijn fluoroze Adidas maar komen!

capsule wardrobe

De cijfertjes: 200 outfits

 • 56 outfits gedragen
 • 2 van de gedragen outfits: (*) absoluut niet meer dragen
 • 12 van de gedragen outfits: (**) als ’t echt moet dragen
 • 42 van de gedragen outfits: (***) heel graag dragen

Dat aantal verrast met wel: ik heb dus genoeg favoriete outfits om anderhalve maand mee te vullen. En het zijn deze 42 die ik wil meenemen naar volgende winter.

De drie favoriete kledingstukken

 • 14 keer gedragen (van de 56 outfits)
  Zwart vestje, gekocht in de Promod tijdens de solden. Anders dan de meeste vestjes kan je dit gewoon in de wasmachine stoppen. Het heeft een leuk model: kort, met een scheve rits. En zwart past zowat op alles, vandaar dat ik het ook érg veel heb gedragen. Helemaal mijn stijl.
 • 15 keer gedragen (van de 56 outfits)
  Kakigroene skinny jeans. Gekocht bij de WE (waar al mijn broeken vandaan komen, want ik heb ze ook in het blauw, bordeaux en okergeel) maar het nadeel is dat ze na een paar wasbeurten langzaamaan kleur begint te verliezen waardoor ik ze maximaal twee seizoenen zal kunnen dragen, en dat vind ik jammer.
 • 25 keer gedragen (van de 56 outfits)
  Mijn bruine boots. Ik kocht ze spiksplinternieuw vroeg in de herfst. Ze zijn zó comfortabel dat ik er twee dagen in Parijs mee kon rondstruinen, en bovendien lekker stoer.

capsule wardrobe

Kleren die weggaan

 • 9 keer gedragen (van de 56 outfits)
  Een vestje dat ik in eerste instantie leuk vond en best vaak heb gedragen omdat het heel mooi past op mijn okergele broek. Maar elke keer ik het uit de kast haal, denk ik: eigenlijk is dit me te stijf.
 • 14 keer gedragen (van de 56 outfits)
  Mijn okergele broek. ’t Is gek want ooit was dat mijn favorietste broek, maar deze is een tint te fel. En een felle broek vind ik moeilijk om stijlvol te combineren.
 • 9 keer gedragen (van de 56 outfits)
  Mijn okergele cardigan. Hele goeie kleur voor mij, maar niet flatterend voor mijn figuur, en allesbehalve stijlvol omdat het er maar ‘hangt’.
 • 5 keer gedragen (van de 56 outfits)
  De blauwe skinny. Ze was iets te casual, en moeilijker te combineren met de andere kleding in mijn kast. Misschien dat ze voor de zomer beter kan dienen?

capsule wardrobe

Nieuwe kledingstukken

Ondanks het feit dat ik al zoveel outfits in mijn Excelleke had zitten, kon ik me tijdens de solden niet inhouden om toch nog een paar stuks bij te kopen. Ja. Zo gaat dat. Maar: voor het eerst in mijn leven geen miskopen!
Het eerste was een zwart bomber jack met gouden stiksels erop, dat echter niet gewassen kan worden omdat het goud al afslijt van er gewoon naar te kijken. Het tweede een prachtige kakigroene blouse die ik elke keer bijna meteen weer droeg zodra ze uit de was kwam.

Conclusie

Dit postje moet ik echt herlezen als het over een half jaar weer tijd is voor de kleerkastwissel.
Volgende uitdaging: eventueel winterkleding integreren in de capsule wardrobe voor de zomer. Natuurlijk geen dikke truien maar een deel van de kleedjes (gesteld dat ik er weer in zou passen), de shirts, de vestjes… Zo zal ik op den duur geen extra dozen meer nodig hebben en past alles uiteindelijk ín de kast… Stel je voor!

Ik ben benieuwd wat daar gaat uit komen, uit mijn zomer capsule wardrobe. Maar da’s voor de volgende keer!

Wat was jouw favoriete kledingstuk of outfit van de voorbije winter?

 

9 gedachtes over “Hoe het afliep met de winterkleerkast

 1. Mijn jas/mantel eigenlijk. In een soort appelblauwzeegroen met een flatterende tailleriem en ideaal van lengte. Het was alleszins grote liefde deze winter 🙂

  Like

 2. Ik lach me een breuk met al die gegevens die je bijhoudt. Mijn hersens draaien nu al op volle toeren, ik weet niet hoe ik dat nog zou gaan bijhouden. Hihi.
  Mijn favouriete outfit is eigenlijk mijn bleekste levisbroek omdat dit de enige is die nog echt goed past. Ik heb alleen een paar nieuwe truitjes gekocht ( voor op die broek 😉 ). Kleedjes heb ik niet gekocht, en in de solden kocht ik zomergerief om op reis te gaan. Binnen tien dagen gaan we naar het roermond outletcenter en ik hoop daar opnieuw een paar levisbroeken te scoren en een opgeklede maar toch sportieve broek. En ik koop die broeken nooit aan de volle prijs, is me veel te duur.

  Like

  1. Ja ik kan me voorstellen dat zo’n lijstjes en cijfertjes voor sommige (nu ja, de meeste) mensen erover gaan 😀 Ik besef dat het een beetje zot is, maar zo heeft ieder zijn systeem dat werkt, ook al is het totaal géén systeem. Je hebt gelijk om te wachten op korting, dan krijg je deftige kleren aan een betere prijs!

   Like

 3. Hier mijn zwart sweaterjurkje, kaki en oranje jurkje :-)……en mijn lente capsule is min of meer klaar, er moet nog afgewerkt worden 🙂

  Like

 4. Ik blijf het zot vinden, hoe jij alles zo strikt kan bijhouden 🙂 Maar het is effectief wel heel interessant om zo een overzicht te krijgen van wat je echt veel draagt, welke combinaties werken, welke niet (meer)… Benieuwd naar de capsule voor de zomer en de verdere evolutie! Op naar één kleerkast waar alles in past 😉

  Like

 5. Ik heb ook een aantal skinny gekleurde broeken en vind het ook zo jammer dat ze na een paar wasbeurten zoveel kleur verliezen, echt jammer!
  Mijn favoriet outfit deze winter: donker groene trui met zwarte broek en daar cognac kleurige laarsjes bij… heb ik zoveel gedragen!

  Like

  1. Ik heb hetzelfde probleem met donkere broeken, ik had een hele leuke zwarte skinny maar dan, één keer wassen en aan zwart ziet ge direct dat die kleur verflauwt. Echt zooo jammer.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s