Voor u getest: de capsule wardrobe

Vóór u het vraagt: een capsule wardrobe is een kleerkast die uit zo weinig mogelijk items bestaat, waarmee je zoveel mogelijk outfits kan samenstellen. Het principe past perfect binnen de minimalistische levenswijze waarbij je zo veel mogelijk ontspult. (Rust in huis is rust in je hoofd.)

capsule wardrobe

Hoe het begon

Mijn kleerkast is altijd een rommeltje geweest: ik koop wat ik mooi vind, hang dat bij in de kast en met een beetje geluk draag ik dat stuk effectief één keer. Met als gevolg:

 • frustraties omdat ik geen geschikte outfit vind voor die bepaalde gelegenheid (al is het maar voor een gewone werkdag);
 • tijdverlies omdat ik een half uur voor de kast sta te draaien en kleren alle kanten opvliegen die ik daarna ook weer moet opruimen;
 • irritaties omdat er zoveel kleren in de weg hangen die ik toch nooit meer draag wegens lelijk, te klein, te groot of te versleten.

Het lezen van Marie Kondo’s bestseller Opgeruimd! zorgde ervoor dat ik een jaar geleden alvast komaf maakte met puntje drie: heel veel kleren verdwenen toen richting kringloop. Nog steeds bleek mijn kleerkast onoverzichtelijk vol en een kakafonie van kleuren.

capsule wardrobe

Toen las ik op enkele andere blogs over een capsule wardrobe en begon het idee te groeien.

De voordelen van een capsule wardrobe

 • Er zitten minder kleren in je kast, waardoor je direct een duidelijk overzicht hebt.
 • Omdat bijna alles past bij bijna alles, vind je veel sneller de juiste outfit.
 • Je hebt geen immense berg aan ongedragen kleding meer, omdat bijna alles bij bijna alles moet passen.
 • Je weet direct wat te kopen wanneer je op soldenjacht trekt omdat bijna alles bij bijna alles moet passen. Het aantal miskopen blijft beperkt.

En ik ging ermee aan de slag.

capsule wardrobe

Hoe maak je je eigen capsule wardrobe

 1. Ruim je kleerkast op.
  Pas al je kleren en gooi weg wat versleten, te groot of te klein is.
 2. Sorteer je kleren per seizoen.
  Ik werk met twee seizoenen: lente/zomer en herfst/winter. ’s Winters bewaar ik mijn zomerkleren in dozen, zodat enkel mijn winterkledij in de kast hangt.
  Leg vervolgens broeken bij broeken, shirts bij shirts, enzovoorts.
 3. Stel outfits samen en bepaal je eigen regels.
  Mijn regel is: met één bepaald kledingstuk wil ik minstens drie verschillende outfits kunnen maken. Lukt dat niet, vliegt dat stuk in de twijfelbak. Sommige capsule wardrobers gaan daarin veel verder en willen dat alles overal bij past of beperken zich tot maximaal x aantal kledingstukken.
 4. Maak een lijst.
  Stap 4 is voor de lijstjesfreaks onder ons! Ik maakte een sheet met daarin al mijn kledingstukken: in kolom 1 vestjes en truien, in kolom 2 shirts en kleedjes, in kolom 3 alle broeken en panty’s, en in kolom 4 schoenen.
  Per rij verschijnt één combinatie. In de volgende kolommen noteer ik wanneer ik de outfit heb gedragen, eventueel met welke nagellak of juweeltjes erbij en hoe blij ik was met die outfit.
  De laatste weken van het seizoen draag ik enkel nog de outfits met drie sterren. Bedoeling is om aan het einde van het seizoen de outfits met één ster definitief te schrappen en zo uiteindelijk het aantal kledingstukken verder te reduceren.

capsule wardrobe

Deze sheet zorgde voor een veel vlotter verloop van het kies-uw-outfit-voor-de-volgende-dag-ritueel dat zich elke avond voor het slapengaan voltrekt. Tijdens het tandenpoetsen filter ik mijn lijst op bepaalde criteria – bijvoorbeeld: die broek eruit want die zit in de was, in dat bloesje heb ik vandaag geen zin, en ’t is tijd voor mijn allerhoogste hakken. Vervolgens heb ik de juiste kledingstukken maar uit de kast te trekken.

Het vervolg

De capsule wardrobe is voor mij enorm tijdbesparend gebleken; de juiste outfit kiezen was nog nooit zo makkelijk! Binnenkort vertel ik u meer over mijn winterkleerkast, want het is bijna tijd om te wisselen met de lente-zomerkleerkast en dus een evaluatie op te maken van het voorbije seizoen.

Mijn uiteindelijke doel is om al mijn kleren tijdens alle seizoen te kunnen dragen én dat ze bovendien allemaal in mijn kast passen (in plaats van in dozen er bovenop). Nog véél werk aan de winkel dus.

Heb jij een systeem in je kleerkast?

18 gedachtes over “Voor u getest: de capsule wardrobe

 1. Zo’n uitgekiend systeem heb ik niet, maar de tijd dat de kleren gewoon niet meer in mijn overvolle kast pasten, die is voorbij. Ik gooi iets weg als ik iets nieuws koop en probeer over een nieuwe aankoop ook goed na te denken. Als het nergens bij past, koop ik het niet. Ik kan vooral moeilijk afstand doen van gelegenheidskledij. Ik heb jurken hangen van lang vervlogen galabals en trouwfeesten. Die wil ik niet weggooien, ook al passen sommige niet meer.

  Like

 2. Die excel jong! Zo georganiseerd dat gij zijt, ongelooflijk!
  Ik heb – ondertussen al twee jaar geleden (serieus, zo lang al?) – ook eens een goede kuis gedaan in mijn kast, ook al had ik niet gigantisch veel kleren. Maar toch, er hing desondanks teveel dat ik niet droeg. Sindsdien gaat het eigenlijk goed: er komt al wel eens iets bij, maar daar is goed over nagedacht. Een echte capsule wardrobe heb ik niet, aangezien ik het merendeel van mijn kleren een heel jaar door draag, maar ik vind het wel een goed systeem om overzicht te krijgen in wat wel en wat niet.

  Like

 3. Ik heb onlangs een grote zak met kleren weggedaan maar er hangt nog te veel in mijn kast en het blijft maar zoeken. Misschien moet ik zo’n capsule wardrobe toch ook maar eens uitproberen.

  Like

  1. ’t Is de moeite waard, en het spaart naast ruimte en tijd ook geld uit, want je weet precies wat je hebt en wat je eventueel nog nodig zou hebben!

   Like

 4. Ik heb een vrij beperkte hoeveelheid kleren, vooral omdat ik niet hou van shoppen. Vraag me bijvoorbeeld niet wat het laatste kledingstuk is dat ik kocht, want ik kan het me niet herinneren. Oeps. Mijn systeem is dan ook meestal: “Als het niet in de was zit, kan ik het aandoen”. En daar stopt het zo’n beetje. Ik blijf het concept van een goed uitgedokterde capsule wardrobe wel ontzettend interessant vinden, maar ik vrees dat ik er geen nood aan heb. 😀

  Like

  1. Ik wou dat ik dat ook kon! Ooit, ooit zal ik al heel blij zijn als ik mijn huidig aantal kleren gehalveerd heb. En dan heb ik waarschijnlijk nog het dubbele van de jouwe :p

   Like

 5. Ik ben bezig mijn lente/zomer samen te stellen, die file heb ik ook, maar ga hem opbouwen zo als jij deed, veel interessanter :-)…….ik ben en blijf ook fan van een beperkte kleerkast, zeker als je weet welke kleuren/modellen je top staan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s