Ter voorbereiding op Dagen Zonder Vlees heb ik een week lang bijgehouden hoeveel afval ik produceerde, hoeveel keer ik seizoensgroenten at, en hoeveel keer dierlijke producten.
Afval
Ik ben verschoten. Ik dacht altijd dat het bij ons wel meeviel, omdat wij een kleine huisvuilcontainer hebben (40l). En de blauwe zak die is maar één keer om de 4 à 6 weken vol. Maar als je alles optelt, wordt er op één week tijd toch echt wel veel weggegooid…
Op het werk
Gezien een mens het grootste deel van een (normale) week op z’n werk doorbrengt, heb ik ook hier mijn afvalberg onder de loep genomen. En vooral hier kan het véél beter, zo blijkt.
- Papieren zakdoekjes. Ja. Een schand, ik weet het. Een stoffen zakdoek is nochtans even rap uit uw sjakosh gevist.
- Keukenrol. Nog zoiets. Bij mijn lunch hoort minstens één stukje papier, want ik mors. En zo’n gemeenschappelijke schotelvod uit de keuken, ge weet niet (of wilt niet weten) hoe lang die daar al ligt en waarvoor ze al is gebruikt.
- Snoepverpakkingen. Want tegenwoordig snoep ik weer ongecontroleerd achter mijn bureau. En die chocoladesuikerwafels van de Colruyt zijn netjes stuk per stuk verpakt. (Voor mijn part mogen ze die gerust in bulk verkopen, ze zouden rap genoeg op zijn.)
- Een tube handcrème, leeggeperst tot het allerlaatste druppeltje. Want ’s winters smeer ik nogal wat af. Misschien zelf iets maken, in ’t vervolg?
- Washitape en diepvrieszakjes: ik neem als lunch steevast een restje soep of hutsepot of iets dergelijks mee uit de diepvries thuis, en op de potjes kleef ik een strookje washitape met daarop geschreven wat er wanneer is ingevroren. Diepvrieszakjes gebruik ik voor kleinere dingen zoals mijn ontbijtcake. Een oplossing daarvoor is in de maak!
Thuis
Thuis wordt er een onderscheid gemaakt tussen roze en grijs afval: al het propere plastic gaat richting roze zak, alle vuile plastic (waarbij het meer aan water en moeite zou kosten dan dat het nog goed zou zijn ter recyclage) en niet-plastic in de grijze bak. Simpel. Ik had verwacht dat er méér roze dan grijs zou zijn, maar daar heb ik ogen getrokken.

- Maandverbandjes e.d.: is natuurlijk grijs afval. De plastic verpakking probeer ik nog wel eens richting roze te mikken, als ik eraan denk.
- Chipszakken en Ben & Jerry-potten: guilty. Very.
- Vleesverpakkingen: als ze vettig zijn, gaan ze de vuilbak in. Proper kunnen ze gerust in de roze zak, dus dat wisselt nogal eens.
- Diepvrieszakjes: van vlees of groenteblokjes die ik heb ingevroren. Ja. Een diepvriessysteem zonder plastic? Iemand?
De koelkast
Een bron van ergernis bij veel mensen, want vol bederfelijke producten. Eén keer om de zoveel tijd ga ik er eens door en gooi weg wat vervallen is. Nu was het nog eens zover en *slik* wat is dat schaamtelijk om op de foto te zien.
Eieren die al een maand voorbij datum zijn (een week of twee is toch mijn maximum), paté die er niet meer zo fris uitzag, basilicum die wegrotte, mozzarella die wegteerde, geitenkaas die groen uitsloeg, soep die ik zonder te kijken door de afvoer heb gegooid (de geur was al erg genoeg), een bijna versteende pompelmoes, een restje melk dat nog scheen mee te vallen, pesto met nog net geen haar op en dat kleine potje links bovenaan daar zat feitelijk nog maar een klein likje curry in.
Het maaltijdoverzicht
Ik maakte in mijn bujo een kleine tracker:
- Grijze vakjes: ik tel het moment waarop ik iets in de vuilbak gooi pas als ‘afval produceren’. Groen afval laat ik daarbij niet meetellen, enkel blauw/grijs/roze. Ik weet dat DZV ook van voedselverspilling een punt maakt maar ik gooi zelden eten weg (tenzij ik vergeet dat het in de koelkast ligt, ahum) dus hier ga ik niet speciaal op letten.
- Roze vakjes: seizoensgroenten uit de diepvries tellen mee als diepvries (oranje vakje); een roze vakje geldt enkel wanneer verse seizoensgroenten en -fruit werden gebruikt. Bij een maaltijd zonder groenten (bijvoorbeeld bokes met américain) zet ik niets.
Nog veel blauwe en grijze vakjes dus nog veel werk aan de winkel. Volgens het systeem van DZV zelf zou ik trouwens geen enkele dag als veggie kunnen aanduiden, omdat ik altijd wel érgens vlees heb gegeten. Terwijl toch drie van de éénentwintig maaltijden vegetarisch, en zelfs negen volledig plantaardig waren. Ofte 52% zonder vlees of vis!
Ik ben klaar om de uitdaging aan te gaan. En u? U doet toch ook mee?
Wij gaan zeker vaker maaltijden zonder vlees inplannen. Ik wil ook graag onze hoop afval verkleinen, maar vind dat moeilijk. We hebben zondag een feestje gegeven en de vuilbak zit alweer vol… We hebben alleszins nog veel ruimte voor verbetering, laat ik het daarop houden.
LikeLike
Heel moeilijk he. Ik heb momenteel last van allergie en snuit het ene papieren zakdoekje na het andere vol. Terwijl ik zo van plan was braaf enkel stoffen zakdoeken te gaan gebruiken!
LikeLike
Dat is dan iets waar ik het wel goed doe, ik heb een hele stapel stoffen zakdoeken die ik trouw gebruik :-).
LikeLike
We scheiden hier ook een heleboel afval. Is een kleine moeite.
LikeLike
Inderdaad! 🙂
LikeLike
Amai, best confronterend hé, dat afval. En zo georganiseerd zeg! Wauwie!
LikeLike
Zonder organisatie kom ik er niet, vrees ik 😀 Heb een plan nodig om te slagen!
LikeLike
Jij bent echt goed voorbereid!
Sinds we hier in Leuven een roze zak hebben voor zachte plastieks ben ik ook wel verschoten van hoeveel afval ik heb, op één of andere manier valt het daardoor nog meer op.
Ik heb me wel voorgenomen om meer bij Content te gaan winkelen maar komt er nog niet vaak genoeg van.
LikeLike
Ik zou er ook graag eens naartoe gaan maar ligt helemaal uit de kering voor mij plus een stevig stukje bergop fietsen 🙂 Bij The Food Hub hebben ze ook redelijk wat zonder verpakking, hoewel lang niet alles. Ik zou dus gewoon eens onder mijn middagpauze naar Content moeten fietsen he!
LikeLike
Voor mij ligt Content ook uit de richting hoor, vandaar dat het zo moeilijk is om er te geraken maar voor of na het werk zou het moeten lukken en op zaterdag ben ik daar soms ook wel in de buurt.
Misschien “moet” ik eens wat meer langsgaan bij The Food Hub, nog maar 1 x geweest tot nu toe.
LikeLike
Och niks moet hé 🙂
LikeLike
Er u bewust van zijn is al een hele stap, niet? Dan pas kan je proberen om het te vermijden hoor.
PS keukenrol, als hij niet te vettig is, kan bij het gft (of als je composteert, in de compostbak)
LikeLike
Dat is inderdaad al een grote stap! Merci voor de keukenroltip.
LikeLike
Confronterend he, als je er zo eens op let? Ik word vooral zot van alle verpakkingen rond bio-groenten, krijg altijd het gevoel te moeten kiezen tussen de pest (pesticiden op niet-bio-groenten) of de cholera (bio, maar in plastiek). Er is wel een boerderij vlakbij, maar daar verkopen ze enkel wortelen, aardappelen en appels. Tof, maar daar ga ik nu ook wel geen heel jaar op leven 🙂
En onze diepvries zit weliswaar vol plastiek, maar dan wel voornamelijk plastic potjes: ook gesneden groenten of vlees enzo gaan in zo’n herbruikbare potjes. We hebben nog een paar zakjes liggen waar kruiden inzitten, maar ik spaar nu glazen bokaaltjes voor wanneer die versleten zijn.
LikeLike
Ik ben nu ook begonnen meer in potjes in te vriezen maar eerlijk… neemt soms zoveel meer plek in dan zakjes (die je kan vormen naar de ruimte die er beschikbaar is).
Dat was (is) het voordeel aan de Buurderij: amper verpakking, lokaal, bio en supervers. Wat heeft ne mens meer nodig? (Ah ja, eigen oogst binnenkort! :p)
LikeLike