Op de buurderij

Ik ben nog niet zo ver gevorderd dat ik uit mijn moestuin kan leven, en was al heel lang op zoek naar een plek voor verse seizoensgroenten in de buurt van mijn woonplaats waarvoor ik niet te veel moeite moest doen en waar ik gewoon kon gaan afhalen wat ik nodig had.

 • Er zijn voedselteams, zoals in heel België, maar let’s face it: ik ben te lui. Een voedselteam moet zich namelijk inzetten, je moet mee de groenten gaan verdelen over de pakketten, en sociaal doen, samen koken, die dingen.
  Kortom: niks voor mij.
 • Er is een zelfplukboerderij, maar daar moet je meteen een jaarabonnement nemen van een paar honderd euro, een prijs waar ik op zich niets op tegen heb, maar aangezien ik zelf een tuintje heb, blijft er niet veel goesting over om één keer de week ook nog eens op een ander z’n veld in de grond te staan wroeten, daar moet ik eerlijk in zijn.
  Opnieuw: liever lui dan moe.
 • Er was de fermetisten, waar ik meteen kei-enthousiast opsprong: online alle groenten bestellen regelrecht van bij de boer, die vervolgens op bepaalde momenten aan huis (!) worden geleverd – waar kan ik tekenen?! Ideaal voor de drukbezette huisvrouw. Helaas waren ze vorige winter nét gesloten waardoor ik verder op zoek ging, maar ik zag dat ze intussen onder een andere naam terug aan de slag zijn…

Dus ik zocht verder. En ik vond:

Screen Shot 2016-02-06 at 09.26.48
Bron: boerenenburen.be

Nu iets langer dan een jaar is er in Leuven een nieuw initiatief, enfin, niet zo heel erg nieuw want het bestaat over gans Vlaanderen en als je het kaartje op de homepagina bekijkt, ook in de buurlanden.
De buurderij dus!

De buurderij is een platform waarop boeren uit de buurt hun producten verkopen, en waar jij (de ‘buur’) ze op jouw beurt kan aankopen: groenten, fruit, vlees, vis maar ook confituur, quiches en kazen, afhankelijk van boer tot boer natuurlijk.
De verkoop wordt per afhaalpunt gecentreerd; ik schreef me in voor het afhaalpunt in Leuven. Je kan dan bij de boeren die met dit afhaalpunt samenwerken, je winkelmandje online gaan vullen: je kan bijvoorbeeld bij de ene boer melk kopen en bij de andere appels, en bij nog een andere pastinaak. Je betaalt alles in één keer online aan de organisatie, die de opbrengst achteraf dan onder de boeren verdeelt.
Je haalt alles af op dat bepaalde afhaalpunt op één bepaald moment in de week. Dan komen de boeren naar daar getuft met jouw bestelling (en die van de anderen uiteraard) en komen de buren hun gerief ophalen.

Et voilà: een tas vol superverse seizoengroentjes.

Boodschappen ✔ Verser kan bijna niet, recht van het veld! 💞 #buurderij #boeren&buren #boerenenburen
Spaghettipompoenen, rode kool, appels, peren, pastinaak, rode biet, postelein, veldsla en rode ajuinen.

U zult zich afvragen: wat kost dit grapje allemaal?!

Awel, dat valt goed mee! Je hoeft geen abonnementskosten te betalen: je betaalt wat je koopt, en je hoeft niet elke week een bestelling te plaatsen. Je koopt wat je wil, wanneer je wil.
Mijn eerste aankoop (op de foto hierboven) vergeleek ik met de supermarkt waar we gewoonlijk gaan en ja, er is een prijsverschil: een niet-biologische rode kool kostte in de winkel 90 cent en een biologische rode kool op de buurderij bijna 2 euro, maar dat was wel het grootste verschil dat er tussen zat.

Voor dit totale pakket betaalde ik 22,80 euro. In ruil daarvoor krijg je verse groenten zoals je er in de supermarkt geen ziet. De rode kolen in de meeste winkels komen niet recht van het veld, dat verzeker ik u. En eerlijk? Voor die kraakverse kwaliteit wil ik gerust wat meer betalen!

Screen Shot 2016-02-06 at 09.22.49
Bron: boerenenburen.be

Voor onderstaande winkeltas betaalde ik 12,50 euro en ik maakte er drie avondmaaltijden mee, twee lunches, en soep met de overschot, telkens voor twee personen (en uiteraard exclusief het vlees of de vis die we erbij aten):

 • geroosterde groenten (pastinaak, raap, koolraap en rode biet) met roodbaars en de dag nadien met kippenboutjes
 • puree van geroosterde groenten (patatjes, pastinaak, raap en wortel) met hamburgers
 • slaatje van postelein, witloof, appel, geraspte rode biet, walnoten en tonijn met kappertjes
 • slaatje van veldsla, witloof, geraspte rode biet, geraspte raapjes, geraspte worteltjes, kipblokjes en walnoten
 • soep van rode biet en prei
De verse groentjes van de #buurderij: pastinaak, koolraap, raapjes, rode biet, prei, postelein, veldsla, wortels en in het papieren zakje.. witloof 💕 #buurderijleuven #healthylife #healthyfood #healthyshopping #boodschappen
Prei, witloof, veldsla, postelein, wortels, raapjes, koolrapen, rode biet en pastinaak.

Ik denk niet dat ge daarvoor kunt sukkelen, wel?

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken, is dat de afhaaldag in Leuven op dinsdagavond is. Dit zorgt ervoor dat ik al mijn ‘meal prepping’ op dinsdag- en woensdagavond moet doen, wil ik de groenten zo vers mogelijk verwerken, in plaats van op zondag een kookzondag in te lassen. Het is een beetje puzzelen, maar het is het méér dan waard – én zo heb ik zondag meer tijd om te lezen, ha!

De voordelen nog eens op een rijtje:

 • Je steunt de lokale boeren.
 • Je betaalt enkel wat je bestelt – geen abonnement of wekelijkse aankoopverplichting.
 • Je krijgt veelal groentjes die de dag zelf of de dag voordien werden geoogst.
 • Je eet meer seizoensgroenten, die sowieso meer vitamines bevatten dan groenten die (vaak onrijp) ergens in het buitenland worden geoogst, en die zorgen voor veel meer variatie in je weekmenu en experimenten in de keuken.
 • In veel gevallen zijn de groenten biologisch (en staat dit er duidelijk bij vermeld). Voordien aten wij nooit biologische groenten, maar nu let ik daar veel meer op.
 • Je krijgt groenten die beter, puurder en verser smaken, een ware verwennerij voor je smaakpapillen.

Ja, ik ben fan!

En u? Doet u van lokaal of biogroenten bij de boer? Of hebt u het geluk van een eigen groentetuin?

Deze review werd op geen enkele manier gesponsord en is 100% mijn eigen mening.

2 gedachtes over “Op de buurderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s