Recept: pompoenlasagne met kaas – véél kaas

Het is volop pompoenseizoen, natuurlijk; ook al werd mijn op-vier-na-volledige oogst gestolen uit de samentuin, dat maakt dat ik zéér zuinig omspring met de exemplaren die me nog resten: eentje ging in de soep voor het familieweekend, de enige spaghettipompoen daar werd geen sliertje van weggegooid en de eerste butternut werd in smalle schijven gesneden voor mijn favorietste herfstgerecht: pompoenlasagne. Dit gerecht leent zich uitstekend voor etentjes: je maakt het de dag voordien klaar en hoeft het de avond zelf dan enkel nog eens op te warmen in de oven. Ik zou zelfs durven zeggen dat de lasagne dan nóg lekkerder wordt…

pompoenlasagne

Ingrediënten voor 1 pompoenlasagne (4 porties)

* de hals van één butternutpompoen
* 4 blikken tomatenblokjes met basilicum
* een kleine courgette (of een restje courgetteblokjes uit de diepvries in mijn geval)
* een rolletje geitenkaas of een stuk blauwe schimmelkaas
* een handvol gemalen kaas (zoals Emmentaler of Parmezaanse, wat je nog hebt liggen)
* een kleine ajuin
* kruiden: flinke portie oregano, peper, 1el paprikapoeder

Bereiding (20 minuten excl oventijd)

* Snipper de ui fijn en bak glazig in een kookpot met olijfolie.
* Voeg hierbij de courgetteblokjes, en laat kort meestoven.
* Doe de tomatenblokjes erbij en kruid af met peper, oregano en paprikapoeder. Laat rustig pruttelen.

pompoenlasagne* Schil intussen de butternut en snijd ze in smalle schijven – hoe smaller de schijven hoe sneller je lasagne klaar is.
Het jammere is dat je enkel het bovenste stuk van de pompoen kan gebruiken: in de ‘buik’ van de ‘fles’ zitten de pitten, en daarmee kan je geen mooie schijven maken. Dus dat deel van de pompoen kan je in blokjes invriezen voor een soepje later, bijvoorbeeld.
* Maak de lasagne door op de bodem van een ovenschaal een dun laagje saus te leggen, daarbovenop de pompoenschijven, dan weer een dun laagje saus, laagje pompoen, laag saus.
* Als je de vier porties ineens in een grote schotel klaarmaakt, kan je gerust blijven doorgaan tot alles op is.
* Als je de overige porties wil invriezen voor later, dan kan je een deel in een aluminium ovenschaaltje doen, dat je op die manier makkelijk kan invriezen en later in de oven schuiven. Zorg wel dat er voldoende ruimte blijft om later de kaas toe te voegen (die vries je niet mee in!).
* Verdeel de geitenkaas/schimmelkaas in schijfjes of stukjes over de lasagne.
* Dek eventueel af met zilverpapier (dan brandt de kaas zeker niet aan) en zet de ovenschotel een half uur à drie kwartier in de oven.

pompoenlasagne

Het probleem met deze lasagne is dat de ideale oventijd helemaal afhangt van de dikte van je pompoenschijven. Snijd je ze heel dun, zal je ze amper proeven in je lasagne maar zal je met een half uur in de oven toekomen. Ik heb de schijven liever wat dikker en heb het zo al eens voorgehad dat ze pas na een uur zacht genoeg waren. Bovendien heeft de ene liever nog wat beet aan de pompoen, terwijl de ander ze liever zacht heeft. Ja. Je zal dus na een half uur eens moeten prikken en voor jezelf uitmaken hoe gaar je je pompoen eigenlijk wilt.

* Het belangrijkste is dat je de laatste tien minuten de geraspte kaas over de schotel strooit en dit nog 5 à 10 minuten onder de gril zet. Want wat is een lasagne zonder een knapperig kaaskorstje?!

pompoenlasagne

En het goede nieuws? Van mijn tante kreeg ik haar butternutoogst dus ik zal nog een paar keer pompoenlasagne kunnen maken de komende maanden… 🙂

Meer recepten voor een warme maaltijd vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s