Leven zonder vaseline

Vaseline. Het is een product regelrecht uit mijn kindertijd dat ik nog steeds gemiddeld twee keer per jaar gebruik wanneer mijn neus anders door overmatig zakdoekgebruik compleet aan het ontvellen zou slaan. Vaseline is het wondermiddel dat mijn velletje op zijn plaats houdt in tijden van stoute verkoudheidsgewijze virusjes.

2016-11-28 18.44.32

Maar nu heb ik het etiket eens beter bestudeerd. Tegenwoordig bestudeer ik namelijk van álles het etiket, in een poging de ingrediënten te ontcijferen.

Dat ging snel dit keer, want er was maar één ingrediënt: petrolatum.

2016-11-28 18.45.02

Dat doet mij onrustwekkend hard aan petroleum denken. Petroleum! Op mijn gezicht! Say whaaaat?

Een beetje gegoogle leert me dat vaseline niet enkel voor een droog velletje dient, maar dat het ook wordt gebruikt als (en ik citeer Wikipedia) “smeermiddel en om metalen onderdelen te beschermen tegen corrosie.” Maar bon, we mogen de beschermende werking van vaseline niet vergeten: het helpt bij een betere genezing van bijvoorbeeld brandwonden want (en ik citeer nogmaals Wikipedia) “de genezende werking wordt veroorzaakt doordat de vaseline de open wonden beschermt tegen ziekteverwekkers.”

Terug naar dat ‘petrolatum’. Vaseline is gebaseerd op olie: “het is een restproduct van aardoliewinning” (Wikipedia). Uitgevonden halverwege de 19de eeuw door dhr. Cheseborough, wiens naam op het vintage potje prijkt. We zijn intussen een dikke 150 jaar later en het goedje wordt nog steeds in heel veel cosmetica gebruikt. Ruwe olie zou kankerverwekkend zijn, maar spul als vaseline wordt naar het schijnt grondig getest voor het mag worden gebruikt. Moeten we geloven.

Ik heb een paar artikels gelezen online en in het ene beweren ze zus, in het andere zo. Wat is er nu waar? Ik weet het niet. Maar ik weet wél dat ik geen olie of andere rommel op mijn gezicht wil smeren.

Dus voilà: pot vaseline buiten. Maar wat kan ik dan wel gebruiken als natuurlijk vervangmiddel voor mijn arme verkouden neusje?

To be continued…

9 gedachtes over “Leven zonder vaseline

 1. Voor een gewone droge huid is kokosolie een prima natuurlijk middeltje, maar voor de verkouden huid zou ik het niet weten. De gekende natuurmerken zullen wel een balsem in hun lijn hebben vermoed ik?

  Like

 2. Kokosolie. Ongeraffineerde, dat ruikt nog lekker ook. Als je het in een potje wil doen, en wat steviger wil houden (een echt balsempje dus) samen met wat cacoboter en bijenwas au bain marie smelten. Eventueel nog enkele druppels etherische olie van lavendel er bij, en uw neuske geraakt in de zevende neuskeshemel!

  Like

  1. Aha, dat moet ik eens uitproberen. Ik vermoed dat de vierde verkoudheid van het seizoen niet veraf is – mijn weerstand is gewoon zó laag – dus ik ga het zeker kunnen gebruiken, en twee van de drie ingrediënten heb ik alvast in huis!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s